Prim-ministrul ucrainean, Iulia Timosenko, acuza companiile petroliere ruse ca provoaca o criza de combustibil pentru a face presiuni asupra tarii sale. Benzinariile ucrainene, care se aprovizioneaza in proportie de 80% din Rusia, au ramas fara rezerve.

Inca de simbata, premierul ucrainean Iulia Timosenko a acuzat Rusia ca a intrerupt in mod deliberat furnizarea de petrol pentru Ucraina, dupa ce Kievul a inghetat preturile, desi partea ucraineana a facut toate platile la timp. Timosenko sustine ca firmele rusesti Lukoil, Tatneft si TNK-BP au suspendat livrarile si au creat o "criza artificiala" ca "sa puna Ucraina la locul ei", pentru ca Moscova nu poate accepta faptul ca in tara sa a venit la putere un regim democratic. Pe de alta parte, companiile rusesti in cauza dau vina pe lucrari de reparatii pentru limitarea livrarilor si sustin ca pompeaza in continuare petrol catre Ucraina. Oficiali din partea TNK-BP, de pilda, au declarat ca au redus volumul de petrol brut pe care il livreaza pentru ca una dintre conductele utilizate este in reparatii.

Ucraina a fortat mina rusilor

Problemele au inceput luna trecuta, cind oficialii ucraineni au inghetat preturile la combustibil, dupa ce au acuzat petrolistii rusi de conspiratie pentru marirea acestora. Decizia partii ucrainene a fost acceptata cu greu de companiile ruse, doar dupa ce au fost amenintate cu actionarea in judecata.

In plus, Moscova a anuntat o crestere a taxelor pentru exporturile de petrol brut, cu incepere de la 1 iunie. La aceasta se adauga inchiderea pentru reparatii a doua dintre cele 6 rafinarii ucrainene de catre proprietarii lor rusi. In consecinta, la sfirsitul saptaminii trecute, benzinariile de pe tot cuprinsul Ucrainei, majoritatea apartinind tot unor patroni rusi, incepusera deja sa ii refuze pe soferii care doreau sa cumpere combustibil.

Iuscenko da vina pe propria echipa

Spre deosebire de premierul Timosenko, presedintele Viktor Iuscenko a adoptat o atitudine mult mai temperata, mergind pina la a-si acuza propria echipa pentru criza din aceste zile. Iuscenko a apreciat ca este posibila o intelegere cu Rusia, cu conditia ca Ucraina sa aiba o politica mai clara de formare a preturilor. "Interventia in formarea preturilor si presiunile facute impotriva legilor pietei au creat o situatie in care majoritatea jucatorilor de pe piata privesc Ucraina cu prudenta". Iuscenko a afirmat insa, in acelasi timp, ca piata ucraineana a fost "grav monopolizata" de companiile ruse.

Moscova a monopolizat piata ucraineana

80% din combustibilul de pe piata ucraineana provine din Rusia, aceasta dependenta fata de Moscova intr-un domeniu vital pentru economie constituind un motiv de ingrijorare pentru noul guvern pro-occidental de la Kiev. Pentru a reduce aceasta dependenta, premierul ucrainean a declarat ca tara sa negociaza contracte pentru importul de petrol din Kazahstan si ca rezervele de combustibil vor fi refacute pina in luna iunie. Voci critice la adresa guvernului afirma insa ca cel care a dat rafinariile rusilor a fost tocmai fostul guvern Iuscenko, pe vremea presedintelui Leonid Kucima, iar incercarea de acum de a mentine preturile scazute este o masura populista menita esecului.

Canal TV de opozitie, interzis

Postul de televiziune LOT, al opozitiei din Lugansk, din estul Ucrainei, a denuntat, luni, presiunile politice exercitate asupra sa de catre autoritati, dupa ce i-a fost interzis dreptul de emisie pe frecventa televiziunii regionale publice. In timp ce directorul acesteia din urma sustine ca nu mai are nevoie de emisiunile LOT, reprezentantii canalului privat spun ca puterea pune calus in gura celor care nu gindesc la fel.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.