Regina Sofia a Spaniei a generat o polemica in urma unor afirmatii controversate cu privire la homosexuali, publicate intr-o carte care i-a fost consacrata cu ocazia implinirii a 70 de ani, intitulata "Regina, de foarte aproape", relateaza NewsIn.

Regina Sofia a spus ca homosexualii pot "sa traiasca impreuna sau sa se considere casatoriti", dar a adaugat ca totusi nu ar fi oportun "sa numeasca aceasta casatorie, pentru ca nu este", potrivit cartii scrise de o jurnalista spaniola, Pilar Urbano, publicata in aceasta saptamana.

Organizatiile spaniole pentru apararea drepturilor homosexualilor au criticat imediat aceste declaratii, in conditiile in care casatoria intre persoane de acelasi sex este o reforma emblematica implementata in 2005 de guvernul socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero. Iar Casa Regala, pusa intr-o situatie delicata, a dat publicitatii un comunicat in care se precizeaza ca regina regreta "lipsa de exactitate" a declaratiilor care i-au fost atribuite si isi reafirma "profundul respect pentru toate persoanele, apropierea sa de cei care sufera, care sunt urmariti sau sunt persecutati".

Federatia lesbienelor, homosexualilor, transsexualilor si bisexualilor a declarat vineri ca este "multumita" de aceaste precizari, insa dezbaterea cu privire la declaratiile cu pricina si la rolul reginei in monarhia constitutionala spaniola este departe de a fi incheiata.

Aceste polemici nu intervin intr-un moment prea bun pentru sotia regelui Juan Carlos, pe care l-a insotit in aceasta saptamana in America Latina, in conditiile in care regina sarbatoreste duminica implinirea a 70 de ani si sunt de asteptat o serie mesaje de felicitare, in special la televiziune.

Partidul Popular (PP), conservator si aflat in opozitie, care se plaseaza totusi in zona atitudinilor conservatoare exprimate de regina, a spus ca membrii familiei regale ar trebui sa mentina un "principiu de neutralitate".

"Cred ca institutia regala nu trebuie sa ia cuvantul. Regele si regina sunt ca un drapel, care are rolul lui in actiunile oficiale, fara a face insa declaratii", a spus secretarul pentru comunicare al PP, Esteban Gonzales Pons.

"Din fericire, Spania nu mai este un regat ca inainte", a declarat deputatul coalitiei ecologistilor si comunistilor IU, Gaspar Llamazares. El a spus ca dezaproba aceste declaratii ale reginei si a amintit ca Parlamentul, si nu aceasta, decide daca uniunea intre persoanele de acelasi sex este sau nu o "casatorie".

Vicepresedintele si purtatorul de cuvant al guvernului, Maria Teresa Fernandez de la Vega, a evitat prudent, vineri, sa faca declaratii cu privire la aceasta polemica, limitandu-se sa afirme ca regina, care este "iubita si respectata", isi indeplineste rolul intr-un mod "impecabil".

Regina Spaniei, potrivit cartii, si-a manifestat si opozitia fata de avort si fata de o posibila legalizare a eutanasiei, spunand totusi ca se bucura ca o persoana de culoare, candidatul democrat, ar putea ajunge presedintele Statelor Unite.

Autoarea cartii a reafirmat vineri corectitudinea afirmatiilor atribuite reginei in cartea sa si i-a aparat dreptul de a-si exprima "opinia" in privinta oricarui subiect. In opinia autoarei, regina "nu are nimic" in comun cu pozitia oficiala fata de aceste declaratii, care au rezultat dintr-un "exces de zel" din partea Casei Regale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.