Viziunea NATO si cea a UE in privinta securitatii si apararii este similara si complementara, dar este nevoie sa fie transpusa in actiuni si proiecte concrete, iar pentru ca parteneriatul transatlantic sa functioneze este nevoie de o UE mai puternica, a declarat astazi Teodor Melescanu.

Parafrazand un oficial european, ministrul roman al apararii a spus ca Europa "este o superputere, o superputere... morala". Melescanu a facut astfel o aluzie la minusurile pe care UE le are in domeniul securitatii si apararii.

"NATO trebuie sa aiba ca partener o Uniune Europeana mai puternica si am speranta ca viziunile si interesele comune ale organizatiilor vor fi transpuse in curand in solutii si directii concrete de interactiune", a spus ministrul apararii in cadrul unei dezbateri despre cooperarea si rivalitatea dintre NATO si PESA (Politica Europeana de Securitate si Aparare).

Summitul NATO de la Bucuresti a consolidat ideea ca parteneriatul dintre UE si alianta transatlantica este necesar si esential pentru ambele organizatii, a aratat Teodor Melescanu. "Unul dintre cele mai importante progrese dupa summitul din aprilie a fost consolidarea cooperarii transatlantice, mai ales pe teatrele de operatiune din Afganistan", potrivit ministrului roman. Totodata, a atras atentia Melescanu, trebuie identificate "solutii politice si diplomatice concrete care sa eficientizeze actiunile din teren".

Oficialul roman a subliniat, in acest sens, necesitatea dezvoltarii unor proceduri si practici bine definite si inscrise intr-o viziune strategica, ceea ce va consolida credibilitatea ambelor organizatii.

Henri Paul, ambasadorul Frantei - tara aflata la presedintia UE - a sustinut la randul sau ca strategia de aparare si securitate a UE are nevoie de imbunatatire si de o noua abordare: "UE are nevoie de instrumente operationale concrete in domeniul apararii si, in plus, are nevoie de adoptarea Tratatului de la Lisabona, care fixeaza cadrul juridic si institutional pentru PESA".

"Astazi, mijloacele de aparare ale UE nu se ridica la nivelul provocarilor de securitate si a evolutiilor tehnologice. De aceea avem nevoie de parteneri fiabili, ca NATO"
, a subliniat ambasadorul francez, care a atras atentia ca relatia cu Alianta are nevoie de mai multa unitate si determinare.

Presedintia UE si-a propus ca pana la sfarsitul anului 2008 sa fixeze scopurile si obiectivele necesare pentru implementarea proiectelor concrete. In ciuda complementaritatii dintre UE si NATO, exista, dupa cum a spus diplomatul francez, "anumite sensibilitati deosebite", insa cooperarea trebuie sa continue cu "hotarare si pragmatism".

"O Europa mai puternica va determina o Alianta mai puternica"
, a conchis Henri Paul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.