Calificat adesea drept ultimul dictator al Europei, presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, conduce nestingherit, de 14 ani, aceasta fosta republica sovietica, aflata la granita dintre UE si Rusia.
Opozitia a denuntat deja alegerile legislative de pe 28 septembrie ca fiind nedemocratice din cauza ca niciun reprezentant al opozitiei nu a fost ales in Parlament. Anul acesta, 263 de candidati, dintre care 70 ai coalitiei de opozitie, s-au prezentat la alegeri pentru cele 110 de mandate in Camera inferioara a Parlamentului, potrivit cotidianului francez Le Figaro.

Uniunea Europeana a promis ca va renunta la sanctiunile care prevad interzicerea calatoriilor in statele membre UE, care ii vizeaza pe cei 40 de oficiali din Belarus, printre care se afla si presedintele Aleksandr Lukasenko in cazul inregistrarii unor progrese democratice. Aceasta sanctiune ar putea sa fie acum, dupa cele intamplate, mentinuta.

"Sunt un dictator. Sunt ultimul, deci aveti sansa sa ma vedeti!"
, a raspuns cu umor seful statului Belarus duminica la intrebarile presei, dupa ce a introdus in urna buletinul de vot.

"Ultimul dictator al Europei"
, potrivit Washington-ului, presedintele Lukasenko, pentru poporul lui, care fie ca-l iubeste, fie ca nu, este "batka", adica tatal poporului.

Seful statului, insotit de fiul sau in varsta de 4 ani, Kolia, a votat duminica la alegerile legislative, tinute atent sub observatie de Occident.

Totusi, "Lukasenko este foarte popular, fiind singurul care vorbeste direct cu poporul, profitand de carisma pe care o are", a afirmat Alexandr Potoupa, presedintele Uniunii Antreprenorilor, care, in ciuda pozitiei oficiale, se defineste ca opozant de prima ora.

In orice caz, popularitatea este relativa si greu de masurat. Chiar daca salariile sunt mici (400 de dolari - salariul mediu), acestea sunt totusi stabile, ceea ce face ca "batka" sa fie apreciat de paturile sociale mai putin educate, de tarani si pensionari.

La el, totul pare sa tina de o alta epoca: mustata, pasiunea pentru agricultura, colectivismul triumfator si rezultatele sale staliniste, de peste 80% din voturi, la fiecare scrutin.

"Este un taran capricios, cu o mentalitate sovietica. Este si malitios, siret, adesea incontrolabil", il caracterizeaza un diplomat european.

La cei 54 de ani continua totusi sa fie popular, parerea generala fiind ca cetatenii Belarusului il apreciaza pentru ca a pastrat in aceasta fosta republica sovietica o anumita mostenire, o economie de stat planificata si o relativa potectie sociala.

"Belarusii au pastrat o anumita mentalitate sovietica, se gandesc ca statul trebuie sa le asigure viitorul", explica Dzianis Meliantu, analist la Institutul pentru Studii Strategice din Belarus. "Lukasenko este un populist care intelege foarte bine nemultumirile tarii si spune ceea ce vor oamenii sa auda. Are un instinct politic bun", adauga analistul.

Ii este cu atat mai usor sa-si atraga de partea sa opinia publica, cu cat presa nu beneficiaza de niciun fel de libertate, iar activismul politic este sever reprimat prin tot felul de forme de sanctionare atunci cand opozantii nu sunt pur si simplu trimisi in inchisoare.

In ceea ce priveste alegerile, Lidziya Yarmoshyna, presedintele Comisiei Centrale Electorale, un oficial care se afla printre cei 40 cu restrictii de deplasare in Uniunea Europeana a declarat ca "toate alegerile din Belarus s-au tinut in conditii democratice, insa procesul de vot este vazut in Belarus intr-un mod diferit", relateaza EUobserver.

Rezultatele reflecta faptul ca mare parte din clasa muncitoare, populatia rurala si mai in varsta il sprijina pe presedintele Lukasenko si nu cred ca parlamentul are intr-adevar putere politica. Intr-un fel, alegerile au fost mult mai libere ca in 1994, cand candidatilor din opozitie le era interzis sa participe.

Anatoly Lebedko, reprezentant al Partidului Civic Unit, aflat in opozitie, a precizat ca nu au avut loc alegeri in adevaratul sens al cuvantului in Belarus, ca de fapt, "a fost o farsa pentru Occident". " Cerem Unuiunii Europene si Statelor Unite ale Americii sa nu recunoasca rezultatele alegerilor", a mai spus acesta.

"Cel mai trist lucru esate ca poporul nu crede in alegeri. Guvernul a bagat frica in oameni la inceput si apoi i-a umplut cu indiferenta", a remarcat un alt membru al opozitiei, Alexandr Milinkevich.

Franta, care detine presedintia UE este asteptata sa dea o declaratie referitoare la alegerile din Belarus. Insa, intrucat, Minskul nu a recunoscut independenta Osetiei de Sud si Abhaziei, teritoriile separatiste georgiene, spre nemultumirea Moscovei, care asteapta mai multa sustinere din partea aliatului sau, UE apreciaza ca trebuie sa isi joace cartile in Belarus, tara care se teme ca va plati pretul dominatiei ruse in regiune si si-ar putea reechilibra politica externa fata de Occident.

Belarusul, tara cu traditie industriala, depinde in totalitate de Rusia pentru aprovizionarile cu gaz, pe care il cumpara deocamdata la preturi mici compartiv cu cele de pe piata. Rusia este, de asemenea, principala destinatie a exporturilor Belarusului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.