Chiar in ajunul summitului Rusia - UE gazduit ieri de Kremlin, Moscova si Bruxellesul anuntau pe un ton optimist ca au stabilit coordonatele unui acord de parteneriat care sa ofere cadrul dezvoltarii relatiilor lor. Putin apreciaza ca adoptarea acordului "va permite construirea Marii Europe".

In relatii bune cu greii UE, Franta si Germania, Moscova a acuzat nou-intratii ca incearca sa induca Uniunii o ostilitate fata de Rusia. Relatiile Rusia - UE au fost apoi puternic tensionate de episodul Ucraina, Moscova acuzand Bruxellesul ca a incurajat puternic protestele de strada din toamna, care au adus la putere opozitia prooccidentala. Dincolo de "incidente", mai sunt si problemele de fond, cum este obiectivul Rusiei de a obtine un regim de vize mai lejer, in timp ce UE cauta sa-i trimita acasa pe numerosii imigranti ilegali rusi. Dorinta compromisului este justificata insa de marile interese economice.

Rusia este al cincilea mare partener comercial al UE, careia ii asigura 25 la suta din consumul de gaze naturale si, la randul ei, tanjeste dupa investitiile occidentale. De asemenea, nu mai putin de 85 la suta din petrolul pe care rusii il exporta in afara spatiului ex-sovietic are destinatia Europa. Jumatate din comertul exterior al Rusiei este legat de cele 25 de tari membre UE. Acordul de parteneriat pus ieri pe masa la Kremlin vizeaza patru mari domenii - economie, securitate externa, justitie si cultura - a caror armonizare este considerata esentiala pentru bunul mers al lucrurilor intre cei doi mari vecini.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.