Ambasadorul Italiei la UE, Ferdinando Nelli Feroci, a trimis marti seara o scrisoare de protest comisarului Vladimir Spidla, dupa ce discursul reprezentantului Guvernului de la Roma la summitul romilor a fost intampinat cu fluieraturi si huiduieli, au declarat surse diplomatice, citate de AGI, potrivit NewsIn.
Feroci a exprimat regretul Guvernului italian pentru ca subsecretarului italian al muncii, Eugenia Roccella, nu i s-a permis sa isi rosteasca discursul intr-o atmosfera calma, din cauza protestelor unor membri ai asistentei.

La randul sau, ministrul italian de interne Roberto Maroni a apreciat ca acest incident reprezinta "rezultatului unor prejudecati politice din partea celor care nu cunosc realitatea", relateaza agentia APCOM.

"Au impiedicat subsecretarul sa intervina. Acest lucru spune multe cand se vorbeste despre intoleranta. Regretam ca s-a intamplat astfel, ca a fost impiedicata sa vorbeasca in conditii normale, pentru ca interventia sa se referea exact la politicile de integrare pe care le desfasoara Italia", a adaugat el.

"Aceasta atitudine negativa fata de Italia este cauzata in primul rand de ignoranta si de prejudecati", a subliniat ministrul. "Din fericire, majoritatea opiniei publice italiene vede lucrurile exact ca noi, fapt demonstrat de sondaje. Suntem linistiti, dar nemultumiti ca un reprezentant al Guvernului a fost impiedicat sa vorbeasca. Si suntem hotarati sa continuam pe aceasta cale corecta", a declarat Maroni.

In ceea ce priveste noile proteste ale Bruxelles-ului fata de politica pentru siguranta si imigratie a Guvernului italian, ministrul intentioneaza sa demonstreze cat mai repede "ca Italia se numara printre primele tari din Europa, daca nu este chiar prima, in ceea ce priveste politicile de integrare" a romilor.

"Cred ca este timpul sa inceteze acuzele gresite fata de Italia privind nerespectarea normelor", a adaugat el.

"Italia este cea mai expusa tara la imigratia ilegala, dar suntem tara care dezvolta cele mai bune politici de coeziune pentru toti cei care cer azil, mult mai bune decat alte tari europene", a subliniat ministrul. "Intentionez sa fac tot ceea ce este nevoie pentru a demonstra care este realitatea. Nu este cea prezentata la Bruxelles. Este o realitate diferita", a conchis oficialul italian.

O parte dintre romii de la summitul de marti, de la Bruxelles, au parasit sala cand a luat cuvantul reprezentanta Guvernului italian, in timp ce altii au inceput sa fluiere, relateaza AFP.

Si o alocutiune a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a dat ocazia reprezentantilor romilor sa-si exprime nemultumirea fata de aprobarea data de CE pentru recensamantul care vizeaza comunitatea lor din Italia. Multi dintre cei prezenti purtau tricouri pe care scria "NU inregistrarii pe criterii etnice ". Barroso, stanjenit, a incercat sa minimalizeze decizia Comisiei. "Dumneavoastra denuntati discriminarea etnica. CE este cu totul pe aceasta linie", a subliniat el. Serviciile sale tocmai isi dadusera aprobarea pentru recensamantul controversat din Italia, spre marea nemultumirea a autoritatilor italiene. Spunand ca are numeroase angajamente, Barroso a parasit la scurt timp dupa ce si-a sustinut discursul.

Presedintia franceza a UE, reprezentanta de ministrul pentru locuinte si oras, Christine Boutin, a promis ca va prezenta propuneri de actiuni concrete in favoarea romilor, la un summit european din decembrie. "Franta va actiona pentru suprimarea titlului de calatorie impus nomazilor si doreste ca romii sa poata vota si sa aiba o carte de identitate", a adaugat ea.

P reprezentanta a comunitatii romilor aleasa in Parlamentul European, Livia Jaroka, a reamintit ca "romii fac parte din societatea europeana". Romii, popor fara tara, sunt in numar de circa zece milioane de Europa si constituie cea mai mare minoritate etnica din UE. "Vrem sa continuam sa facem parte din societate si, de aceea, trebuie sa se discute despre reintegrarea romilor", a afirmat ea.

Eforturile trebuie sa duca la succese in privinta accesului la locuri de munca, pentru asigurarea independentei economice, si, pentru acest lucru, trebuie asigurat accesul la educatie inca de la gradinita", a explicat ea.

Summitul romilor a fost organizat de Directia generala pentru afaceri sociale si egalitatea sanselor din cadrul Comisiei Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.