El devine primul sef de guvern laburist cu trei mandate consecutive, desi electoratul britanic i-a dat un vot de blam

Tony Blair a cistigat un al treilea mandat consecutiv de premier - o performanta istorica pentru un laburist - dupa ce partidul sau a reusit sa obtina majoritatea absoluta in Camera Comunelor la scrutinul legislativ de joi. Rezultatele scrutinului sint totusi mult mai slabe pentru Blair comparativ cu cele obtinute la alegerile din 1997 si 2001, pentru ca multi alegatori britanici au dorit, in mod evident, sa-l "pedepseasca" pentru implicarea Marii Britanii, alaturi de Statele Unite, in razboiul din Irak.Autoritatea sa ar putea fi afectata, suscitind indoieli in legatura cu intentia sa de a duce pina la capat acest nou mandat.

Potrivit rezultatelor partiale, pina ieri, la ora locala 15.00 (17.00, ora Romaniei), laburistii cistigasera alegerile cu un avans fragil, mai mic de trei procente: 36,12%, fata de cele 33,14% obtinute de conservatori, in timp ce liberal-democratii au obtinut 22,63%.Insa trebuie tinut cont de faptul ca procentele au o importanta mai mica in alegerile din Marea Britanie, unde sistemul electoral nu este unul proportional.

In sistemul actual, aceleasi voturi, centralizate dupa anuntarea rezultatelor pentru 627 de mandate din cele 646 de locuri ale Camerei Comunelor, dadeau laburistilor un avans mult mai mare decit cel consemnat in procente: 355 de mandate, fata de cele 197 obtinute de conservatorii lui Michael Howard, si cele 62 adjudecate de liberal-democratii lui Charles Kennedy.Alte citeva partide mai mici (nationalistii scotieni, din Tara Galilor etc.) isi impart alte 13 mandate.

Cu aceste rezultate, premierul britanic isi asigura un loc in istorie, devenind primul sef al unui guvern laburist care reuseste sa obtina trei mandate consecutive. In pofida acestui succes, cifrele arata ca Partidul Laburist a devenit partidul care a ajuns la putere cu cel mai slab scor electoral cistigator din istoria politicii britanice, cu abia 36a din sufragii favorabile.

Laburistii n-au sarbatorit victoria

La sediul campaniei electorale a Partidului Laburist, rezultatele au fost primite cu o atitudine relativ sobra si retinuta, fara sticle de sampanie sau declaratii triumfatoare. Joi seara, in jurul orei locale 22.00, mai multi simpatizanti ai laburistilor s-au adunat in jurul sediului din strada Birdcage Walk pentru a sarbatori victoria partidului lor, de care nu s-au indoit nici o clipa.Un responsabil laburist a deschis insa poarta si a declarat: "Nu, nu e nici o sarbatoare aici, stiti, rezultatele nu sint bune". Sondajele de la iesirea de la urne ne dau o majoritate de 66 de locuri in Camera Comunelor.Vom munci toata noaptea, dar nu avem de ce sa sarbatorim", a oftat acesta, inainte de a se intoarce in sediu.

Partidul Laburist a cistigat un nou mandat pentru guvernarea Marii Britanii, dar trebuie "sa raspunda cu intelepciune" asteptarilor alegatorilor, a declarat ieri premierul Tony Blair. "Trebuie sa ii as-cultam pe oameni si sa raspundem cu intelepciune si rezonabil, dar ei s-au aratat foarte hotariti - doresc sa continue cu Partidul Laburist", a subliniat el "Avem un nou mandat pentru a conduce tara", a adaugat el.

Agenda incarcata

In cursul dupa-amiezii, premierul Tony Blair s-a deplasat la Palatul Buckingham pentru a se intilni cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care l-a insarcinat oficial cu formarea noului guvern.Procedura este una mai degraba simbolica, regina avind obligatia de a alege liderul partidului cel mai important din Camera Comunelor, respectiv pe Tony Blair.Problemele pe care le va avea de rezolvat noul executiv nu sint putine si nici usoare.

Prioritatile sint ratificarea Constitutiei europene, prevazuta pentru 2006, printr-un referendum, si o crestere aproape inevitabila a impozitelor, pentru a finanta un ambitios program de modernizare a serviciilor publice (sanatate, transporturi, educatie). Regatul Unit are doua misiuni importante in acest an - trebuie sa asigure presedintia G8, dupa summitul de la Gleneagles, Scotia, prevazut pentru 6-8 iulie, dar si cea a Uniunii Europene, timp de sase luni, incepind cu 1 iulie.

Invingator fara glorie, intra in istorie

Analistii politici aveau pareri impartite, ieri-dimineata, in legatura cu victoria lui Blair, mentionind credibilitatea sa profund afectata de razboiul din Irak.Rezultatele "arata ca premierul a primit o palma pe care toata lumea se astepta sa o primeasca", a comentat analistul Iain Begg, de la London School of Economics (LSE)."Irakul a fost un factor incontestabil.Tony Blair a pierdut increderea populatiei. Gordon Brown (ministrul de Finante - n.r.) a trebuit sa-i vina in ajutor si s-ar putea sa-si fi deschis drum catre Downing Street mai repede decit se prevedea", a explicat analistul.

Alti analisti arata ca nemultumirea unui segment al sustinatorilor stingii fata de premierul Tony Blair din cauza razboiului din Irak a determinat rezultatele alegerilor legislative britanice si ar putea scurta mandatul premierului laburist.Blair a declarat in repetate rinduri, inainte de scrutin, ca intentioneaza sa duca pina la capat cel de-al treilea si ultim mandat.

Howard demisioneaza

Principalul rival al laburistilor, liderul conservator Michael Howard, si-a recunoscut infringerea si l-a felicitat pe Tony Blair. Howard a tinut sa salute totusi "revenirea" conservatorilor in preferintele electoratului.Dezamagit totusi de faptul ca partidul sau nu a cistigat alegerile, Howard a anuntat ca va demisiona din fruntea formatiunii si ca va parasi postul "cit mai curind posibil".

Presa britanica, incintata ca Blair "si-a luat un sut de la urne"

Cistigind un al treilea mandat in Downing Street, Tony Blair a intrat "in istorie", insa "schiopatind", scria ieri presa britanica, exprimindu-si astfel multumirea pentru rezultatele mult mai slabe obtinute de laburisti in alegerile din acest an."Un om intrat in istorie", titra cu fair-play cotidianul "The Independent", salutind "recordul" lui Blair, dupa ce, in timpul campaniei electorale, publicatia a avut o atitudine foarte severa fata de premierul laburist.

"Un hat-trick istoric", afirma "The Daily Telegraph", folosindu-se de o sintagma preluata din sport pentru a ilustra cea de-a treia victorie consecutiva a lui Blair in alegeri."Un al treilea mandat istoric", saluta "Daily Mirror" succesul in alegeri al lui Tony Blair, reamintind ca el este singurul lider laburist din istoria britanica moderna care a reusit, la fel ca fostul premier conservator, Margaret Thatcher, sa obtina o a treia victorie consecutiva.

Cu toate acestea, majoritatea cotidianelor britanice nu isi ascund satisfactia pentru faptul ca premierul, care este si deputat de Sedgefield (nord-est), a iesit din lupta electorala cu un "ochi invinetit" si cu o majoritate redusa in Camera Comunelor, unde laburistii au doar 66 de mandate in plus fata de celelalte forte politice reunite, comparativ cu precedenta legislatura, cind diferenta era de 161 de locuri.

Tony Blair "si-a luat un sut de la urne", afirma ironic "The Sun", recunoscind, totusi, ca majoritatea redusa de care dispune Blair in Camera este "neconfortabila, dar ii va permite sa lucreze".
"De ziua lui, Blair a primit o palma", insista "The Daily Mirror", punindu-si intrebarea "cit timp va mai ramine" premierul in Downing Street."Blair revine schiopatind", titra "The Times", "Un Blair ranit", afirma si "The Guardian", toate ziarele subliniind ca marja de manevra a premierului este acum redusa, dupa ce majoritatea de care dispunea in Camera Comunelor a scazut cu mai mult de jumatate.

Editorialistii au apreciat ca Irakul este cel care a provocat aceasta scadere de popularitate a premierului si a laburistilor, nu numai uzura puterii. "Alegatorii au pedepsit Partidul Laburist pentru razboiul din Irak", considera "The Times". "Blair a platit pretul razboiului din Irak", opineaza si "The Daily Mail". Prea putin impresionat de noul succes electoral al lui Tony Blair, "The Daily Express" spera ca, "dupa opt ani irositi, Blair va sti sa profite de noua sansa care i se ofera de a o lua de la zero".Singurul ziar care nu a comentat performanta lui Tony Blair este "Financial Times", care a preferat sa acuze sistemul, apreciind ca se poate vorbi de o "parodie electorala".

Premierii britanici ne influenteaza istoria

Premierii britanici care au avut cea mai mare influenta asupra sortii Romaniei au fost Winston Churchill si Tony Blair, primul avind un rol nefast in cursul istoric al tarii noastre, in timp ce al doilea a depus eforturi in sprijinul integrarii Romaniei in structurile euro-atlantice.Winston Churchill a fost cel care, in octombrie 1944, cu cinci luni inainte de intilnirea de la Yalta, ii propusese lui Stalin, la Moscova, faimosul tirg al procentelor, in baza caruia tara noastra era cedata, in proportie de 90a, influentei sovietice.

Un an mai tirziu, dupa capitularea Germaniei naziste, statele din centrul si estul Europei se aflau deja sub ocupatie sovietica si urmau sa intre in sfera de influenta a lui Stalin. Intr-un discurs public, prim-ministrul britanic Winston Churchill a caracterizat plastic noua realitate politica, afirmind ca Europa este despartita de o "Cortina de Fier". Churchill a realizat greseala pe care o facuse in 1945, cind stabilise cu Stalin, la Yalta, sistemul procentajelor si al zonelor de influenta.Celebra expresie a desemnat, in perioada Razboiului Rece, granita dintre doua sisteme politice, dintre doua aliante militare cu interese antagonice.

Ca o revansa in fata istoriei, actualul sef al guvernului britanic, Tony Blair, a fost primul care a propus ca Romania sa fie invitata sa adere la NATO, iar in urma cu sase ani tot el a fost primul care a propus deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana pentru tara noastra.La inceputul anului 2002, in perioada guvernului Adrian Nastase, numele lui Tony Blair a fost implicat intr-un urias scandal legat de privatizarea uzinei SIDEX Galati.La acea vreme, premierul britanic a fost acuzat ca a intervenit pe linga autoritatile romane, trimitind o scrisoare de sustinere guvernului de la Bucuresti, pentru a se facilita vinzarea uzinei SIDEX catre omul de afaceri de origine indiana Lakshmi Mittal.Scandalul a facut valuri in Marea Britanie, deoarece Mittal figura pe lista celor care au contribuit cu sume importante la campania electorala a laburistilor.

"O carte sigura pentru Romania"

Analistul Emil Hurezeanu considera ca Marea Britanie, cu Tony Blair in continuare prim-ministru, este o carte sigura pentru Romania, ca element de legatura cu SUA, dar si ca sprijin in plan european."Tony Blair este politicianul european cel mai apropiat de Romania.De altfel, inceperea negocierilor de aderare in 1999, intrarea in NATO si noua politica externa romaneasca sint rezultatul nemijlocit al acestei apropieri.

Daca in 1995, la Dayton, s-a hotarit debarcarea americana in Bosnia, cei care au dus la capat acest interes al americanilor in zona si sint mesagerii lui sint englezii.Acum sintem aproape de a doua debarcare, una strategica si in Romania, si in Grecia. Exista un imens avantaj in faptul ca Blair cunoaste Romania, ca a fost un apropiat al lui Nastase. Chiar daca nu e inca prietenul lui Basescu, Blair nu are cum sa ramina indiferent la vectorii anglo-saxoni ai politicii externe a actualei administratii de la Bucuresti.

Exista insa si un mic semn de intrebare pentru ca Anglia, desi este una dintre marile puteri europene, si desi un englez, Churchill, a avut primul ideea Statelor Unite ale Europei, englezii ramin eurosceptici si pro-americani.E conditia lor insulara de mare putere aflata cumva pe o orbita exterioara sistemului de putere european pe care prefera sa-l observe si rectifice decit sa se implice in el.Or, Romania nu-si poate face din Marea Britanie un exemplu de urmat.

Ea trebuie sa ramina pe modelul sud-est european, european si euro-atlantic, dar in aceasta ordine.
Urmeaza acum sa asistam la imprietenirea lui Blair cu Basescu si nu avem nici o garantie ca va fi asa.Pe de alta parte, Ungureanu e un anglofil si este perceput ca atare, e un oxonian si accentul sau e mai degraba de la Oxford, contactele lui sint foarte bune, dar nu Anglia este o problema pentru noi.La ratificare dificultatile vor veni nu din Camera Comunelor, ci din Bundestag si din Parlamentul Francez", e de parere Emil Hurezeanu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.