Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a denuntat miercuri o "lovitura de stat" parlamentara, dupa dizolvarea coalitiei guvernamentale prooccidentale si a amenintat cu convocarea de alegeri anticipate, pe fundalul rivalitatii sale cu premierul Iulia Timosenko, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"O lovitura de stat politica si constitutionala este in curs in Parlament", in urma adoptarii unor legi care reduc prerogativele presedintelui, a spus Iuscenko.

Marti noapte, partidul sau a anuntat retragerea din coalitia prooccidentala pe care o forma cu blocul Timosenko. Decizia a fost luata cu 39 de voturi din cei 72 deputati prezenti ai partidului Ucraina Noastra, au spus membrii grupului.

In cauza a fost adoptarea unor legi care faciliteaza procedura de destituire a presedintelui si reducerea prerogativelor sale, in beneficiul guvernului. Textele au fost votate impreuna de blocul Timosenko si de opozitia prorusa, instaurand, in opinia lui Iuscenko, "dictatura premierului", potrivit NewsIn.

Drept consecinta, "voi face uz de dreptul meu de dizolvare a Parlamentului si de decretare a alegerilor anticipate", daca o coalitie intre blocul Timosenko si fortele proruse "de facto" existenta nu este creata oficial intr-o luna, a avertizat presedintele, la mai putin de un an de la un precedent scrutin anticipat.

Un deputat al Partidului regiunilor, de opozitie, a spus ca voturile unite de marti nu inseamna decat un "armistitiu provizoriu" si nu o noua coalitie.

Timosenko l-a acuzat pe presedinte ca a provocat dizolvarea coalitiei si ca se comporta "iresponsabil", dar a asigurat ca guvernul va continua sa functioneze.

Un alt semn al scindarii - prooccidentalii nu au reusit sa adopte o rezolutie comuna asupra conflictului militar dintre Georgia si Rusia. In acest context, liderul parlamentar al partidului prezidential, deputatul Viaceslav Kirilenko, a vorbit despre "formarea unei coalitii pro-Kremlin".

Legile adoptate vizeaza "sa-l priveze pe presedinte de prerogative in sectorul apararii si cel al politicii externe, ceea ce Kremlinul cere de la unele dintre fortele politice", a spus el.

Conform Constitutiei ucrainene, daca noua coalitie nu este oficial inregistrata in 30 de zile de la dizolvarea oficiala a aliantei prezidentiale, presedintele poate dizolva Adunarea monocamerala.

In caz de legislative anticipate, Timosenko nu are garantia ca va prelua din nou postul de premier, dar, daca ea revine asupra numeroaselor promisiuni si accepta formarea unei coalitii oficiale cu prorusii, acest lucru ar da o grea lovitura popularitatii sale, care acum o depaseste pe cea a presedintelui.

Aliati in timpul revolutiei portocalii din 2004, care i-a adus la putere, Iuscenko si Timosenko au devenit inamici si s-ar putea infrunta la prezidentialele de la sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010. In septembrie 2005, Iuscenko a demis-o pe Timosenko, pe fundalul rivalitatilor personale si a luptei pentru influenta. La sfarsitul lui 2007, Timosenko a redevenit premier, partidul sau si cel al presedintelui castigand la limita legislativele anticipate, in fata opozitiei proruse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.