Liderii Uniunii Europene vor discuta in cadrul summitului extraordinar de luni consacrat interventiei Rusiei in Georgia si recunoasterii independentei regiunilor Abhazia si Osetia de Sud o serie de masuri pentru a solutiona criza
Sanctiuni:

Analistii si oficialii recunosc ca posibilitatile de a impune sanctiuni asupra celui mai mare furnizor de petrol si gaze sunt limitate si ca orice actiune ar putea dauna mai mult Europei decat Moscovei. Totusi unele state, in special din partea statelor din Europa de Est, exercita presiuni pentru a lua in calcul una dintre urmatoarele optiuni:

  • amanarea sau anularea urmatoarei sesiuni de discutii pentru un nou acord de parteneriat intre UE si Rusia, fixata initial pentru 15-16 septembrie la Bruxelles.
  • masuri pentru limitarea negocierilor in cateva dintre cele 19 dosare mai putin importante privind relatiile UE-Rusia.
  • restrictii privind acordarea vizelor pentru rusi, o masura care, spun sustinatorii, ar afecta elita politica si cea din mediul de afaceri din Rusia.
  • retragerea sprijinului acordat Rusiei pentru aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului si punerea sub semnul intrebarii a rolului sau la reuniunile G8. Totusi, posibilitatea ca una dintre aceste decizii sa fie luata a fost minimalizata in ultimele zile.
  • gesturi simbolice, de exemplu sugerarea ca tensiunile regionale ar putea pune in pericol planurile Rusiei de a gazdui Jocurile Olimpice de iarna in 2014 la Soci, statiune situata la numai 40 de kilometri distanta fata de granita cu Georgia.

Ajutor pentru Georgia:

  • ajutor umanitar si pentru reconstructie suplimentar pentru Georgia, in plus fata de cele 15 milioane de euro promisi deja de Comisia Europeana si de statele membre UE.
  • organizarea unei conferinte internationale a donatorilor pentru a strange fonduri suplimentare.
  • relaxarea regimului vizelor pentru georgieni.
  • masuri suplimentare pentru a imbunatati relatia dintre UE si Georgia, printre care un acord de liber schimb intre Georgia si blocul european.
  • trimiterea unor observatori UE in regiunile Abhazia si Osetia de Sud pentru a verifica respectarea acordurilor de pace; masuri pe termen lung pentru o misiune ampla de mentinere a pacii, considerata in prezent drept prematura de catre statele membre UE.

Totusi, Rusia nu ar trebui considerata "o tara ostila", ci un "partener strategic" cu care nu trebuie intrerupte relatiile", a declarat ministrul italian de externe Franco Frattini, cu cateva ore inaintea unui summit UE consacrat relatiilor cu Moscova dupa conflictul georgian, conform AFP.

"Nu cred in eventuale tentative de izolare a Rusiei. Si nu vor exista, pentru ca summitul va urma linia franceza, impartasita de Italia. Presedintia lui Nicolas Sarkozy a exclus deja orice sanctiune, iar noi oricum nu am fi sustinut sanctiuni", a adaugat seful diplomatiei italiene.

"Voi merge in 3 si 4 septembrie la Moscova si Tbilisi pentru a cere Rusiei sa respecte acordurile si pentru a spune autoritatilor georgiene ca nu exista scurtaturi pentru a intra pentru UE, iar situatia de criza din august nu este" un pasaport pentru Uniune, a declarat Frattini.

El s-a declarat impotriva unei suspendari temporare sau unei amanari a negocierilor asupra unui acord de parteneriat UE-Rusia. O noua runda de discutii este prevazuta pentru 15-16 septembrie.

"Daca exista intalniri prevazute intre Europa si Rusia, ele trebuie mentinute. Incepand cu intalnirea de la jumatatea lunii septembrie. Pentru a decide acest gen de masuri de retorsiune, ar fi nevoie de unanimitate in UE si nu cred ca este cazul", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.