Uniunea Europeana va incerca, la summitul extraordinar de luni, sa afiseze o pozitie unita si ferma fata de Rusia si sa decida daca Moscova trebuie sanctionata pentru actiunile sale in conflictul cu Georgia, lucru dificil din cauza propriilor diviziuni intre membrii estici si cei vestici.
"Angajamentul Rusiei pentru o relatie de intelegere si cooperare cu restul Europei este pus sub semnul intrebarii. Depinde de Rusia sa faca o alegere fundamentala in aceasta privinta", a declarat liderul francez Nicolas Sarkozy, presedintele in exercitiu al UE, in invitatia adresata celorlalti 26 de omologi europeni pentru summit. De la replica-fulger a Moscovei fata de tentativa Georgiei de a prelua controlul asupra Osetiei de Sud la inceputul lunii august, "UE a jucat un rol de prim-plan pentru a se ajuge la un armistitiu", reaminteste presedintele francez, care a negociat planul de pace in sase puncte.

Desi unele dintre membrele estice, in special Polonia si tarile baltice, au cerut revizuirea completa a relatiilor Uniunii Europene cu Rusia si desi saptamana trecuta s-a vorbit chiar de sanctiuni impotriva Moscovei, cel mai probabil, liderii europeni se vor multumi cu o condamnare aspra a ceea ce a facut Moscova de la inceputul conflictului georgian.

Ideea sanctiunilor a fost blocata in negocierile de dinaintea summitului in special de Franta si Germania care, alaturi de Italia, au cele mai dezvoltate relatii economice cu Rusia. "Definiti ce anume inseamna sanctiuni pentru Rusia", raspunsese unui jurnalist, in urma cu cateva zile, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. Ce fel de sanctiuni poate sa adopte UE impotriva Rusiei in asa fel incat sa nu se sanctioneze si pe sine?

"Guvernul de la Moscova merita critici pentru comportamentul sau, dar asta nu schimba faptul ca securitatea si stabilitatea in Europa sunt posibile numai cu implicarea Rusiei, si nu impotriva sa. Europa nu ar face altceva decat sa isi faca rau siesi, daca am ceda emotiilor si am tranti toate usile incaperilor in care vom vrea mai apoi sa intram",
a spus Steinmeier cu alta ocazie.

Dintre toate tarile cu care UE are relatii, Rusia este cea cu care intalnirile oficiale sunt cele mai frecvente: doua summituri anuale UE-Rusia, reuniuni periodice cu seful diplomatiei ruse si numeroase forumuri tematice. Schimburile si investitiile nu au incetat sa creasca in ultimii ani: UE este de departe principalul partener comercial al Rusiei, chiar daca importurile europene provenind din Rusia sunt inca predominant energetice. UE importa din Rusia un sfert din consumul sau anual de gaz.

Dupa mai multi ani de optimism, relatiile UE-Rusia au intrat in 2004 intr-o zona de turbulente, odata cu extinderea UE la tari din est si eforturile lui Vladimir Putin de a reimpune Rusia pe plan international. Traditional mai neincrezatoare fata de Moscova decat partenerii lor din vechea Europa, Polonia si statele baltice le preseaza, mai ales in acest moment, sa-si revizuiasca politica fata de Kremlin.

Pentru UE - care recunoaste ca este "interdependenta" fata de Rusia, mai ales in plan energetic - in prezent, ideea este de a "pune sub observatie" relatiile UE-Rusia, fara a le periclita insa, explica un diplomatul francez citat de AFP.

Pentru moment, singura masura de retorsiune avuta in vedere ar consta in suspendarea temporara a negocierilor cu privire la un acord destinat consolidarii parteneriatului UE-Rusia. O a doua runda de negocieri pentru acest acord este programata pentru 15-16 septembrie, insa ar putea fi amanata. Aceste negocieri vizeaza aprofundarea relatiilor pe plan politic, economic si mai ales energetic. Europenii asteapta de la acest acord garantii legate de aprovizionarea lor cu petrol si gaz rus, asadar suspendarea negocierilor ar penaliza in egala masura Europa. Este insa posibil ca aceasta chestiune sa nu fie transata la summit, care este programat sa dureze trei ore, si sa fie amanata pentru o reuniune a ministrilor europeni de externe din 5-6 septembrie, la Avignon (Franta).

Totusi, premierul britanic Gordon Brown, a carui tara este mai apropiata de Statele Unite si de pozitia lor in conflictul georgian, a fost mai receptiv la cererile Poloniei, tarilor baltice si Suediei ca Rusia sa fie pusa in fata unor consecinte pentru actiunile sale. "UE ar trebui sa isi revizuiasca - de la radacina - relatia cu Rusia", a declarat Brown pentru saptamanalul The Observer, adaugand ca ar putea fi necesare excluderea Rusiei de la reuniunile G8 si revizuirea relatiilor sale cu NATO.

"UE nu este in pozitia de a exclude Rusia de nicaieri. Orice incercare de a izola Rusia ar nu numai o dovada a lipsei de viziune pe termen lung, ci si nerealista", spune insa ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov. De altfel, Moscova si-a mentinut pozitia inainte de summit. Presedintele Dmitri Medvedev a declarat ca recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud este "ireversibila", ca dreptatea in conflictul cu Georgia este de partea Rusiei si, nu in ultimul rand, ca si Moscova ar putea adopta sanctiuni. Totusi, Rusia s-a grabit sa nege cu mai multe voci ca ar fi vorba de sanctiuni energetice, asa cum scrisese presa occidentala.

Ministrul georgian de externe Ekaterine Tkeselasvili a subliniat ca sanctiunile europene nu sunt "fundamentale", dar a cerut blocului sa descurajeze Rusia de la "actiuni similare fata de alte state". "Avem incredere in intelepciunea si curajul Uniunii Europene de a intreprinde cele mai potrivite masuri in acest scop", a spus ea intr-o conferinta de presa duminica.

Potrivit unor diplomati, nicio decizie radicala nu va fi luata inainte de summitul UE-Rusia de la jumatatea lunii noiembrie, la Nisa. Insa UE trebuie cu orice pret luni "sa transmita un mesaj clar si unit", a subliniat Sarkozy in invitatia formulata pentru summit. Compromisul la care vor ajunge probabil liderii europeni, evitand confruntarea, va fi sa declare Rusiei ca relatiile sale cu Europa vor depinde de actiunile sale viitoare. Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, declaratia finala a summitului va reafirma sprijinul Europei pentru integritatea si suveranitatea teritoriala a Georgiei, cerand de asemenea Moscovei sa respecte termenii acordului de pace cu Georgia, inclusiv retragerea trupelor pe pozitiile ocupate inainte de conflict.

Uniunea va promite, pe de alta parte, Georgiei ajutoare pentru reconstructie, legaturi mai stranse cu blocul, inclusiv un acord de comert liber si un regim de vize mai relaxat pentru cetatenii sai. UE ar putea semnala, de asemenea, ca este gata sa lanseze o misiune civila de monitorizare in Georgia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.