Coreea de Nord a anuntat astazi ca a decis suspendarea dezafectarii instalatiilor sale nucleare si a spus ca va lua in considerare redeschiderea reactorului nuclear din Yongbyon, pentru ca Statele Unite au incalcat acordul stabilit, relateaza Reuters

"Am decis sa suspendam imediat dezafectarea instalatiilor nucleare", a anuntat agentia KCNA, care a citat un oficialemis de Ministerul de Externe nord-coreean.

Puterile regionale au exercitat presiuni asupra Coreei de Nord pentru a accepta un mecanism de verificare mai sever, in vederea evaluarii declaratiei cu privire la programul nuclear, facuta de Phenian in luna iulie.
Statele Unite au amanat retragerea acestei tari de pe lista tarilor care sustin terorismul.
Presedintele George W. Bush si-a exprimat la inceputul acestei luni ingrijorarea in legatura cu un presupus program nuclear pe baza de uraniu imbogatit desfasurat de Coreea de Nord si a cerut o verificare minutioasa a activitatilor atomice ale Phenianului, potrivit AFP.

Coreea comunista a prezentat la sfarsitul lunii iunie un inventar in care sunt detaliate activitatile sale atomice, element capital al unui acord incheiat in anul 2007 cu cele cinci tari cu care negociaza de cinci ani denuclearizarea - Coreea de Sud, China, Statele Unite, Japonia, Rusia. Dar Washingtonul a lasat sa se inteleaga in repetate randuri ca declaratia Phenianului lasa fara raspuns intrebari esentiale, in special in ceea ce priveste imbogatirea uraniului.

In anul 2002, Statele Unite au acuzat Coreea de Nord ca dezvolta un program pe baza de uraniu puternic imbogatit, in scopuri militare. Regimul comunist dezminte aceste acuzatii.

Casa Alba a conditionat retragerea efectiva a Phenianului de pe lista cu statele teroriste de prezentarea unei declaratii exacte si verificabile a programelor sale.

Coreea de Nord, care a efectuat primul sau test atomic in octombrie 2006, s-a angajat din august 2003 in negocieri internationale care vizeaza demolarea instalatiilor sale nucleare in schimbul unui ajutor energetic vital.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.