Escaladarea conflictului din Georgia a demonstrat pericolul reprezentat de "conflictele inghetate" din regiunile Marii Negre si Caucazului, iar UE, NATO si OSCE trebuie sa se implice mai mult in mentinerea stabilitatii in regiune, a declarat Lazar Comanescu in cadrul reuniunii NATO de la Bruxelles.
Ministrul de externe Lazar Comanescu, care a participat astazi la reuniunea de urgenta a ministrilor de externe ai NATO, a exprimat preocuparea deosebita a Romaniei fata de recentele evolutii din Georgia si de conflictul care a izbucnit intre Rusia si Georgia, se arata intr-un comunicat al MAE. In acest context, oficialul roman a reafirmat faptul ca Romania sustine Georgia in procesul de aderare la NATO.

"Romania continua sa sprijine aspiratiile euroatlantice ale Georgiei, in deplina concordanta cu deciziile summitului de la Bucuresti", a subliniat ministrul, care a participat si la un dejun informal al ministrilor din Noul Grup de Prieteni ai Georgiei cu ministrul de externe georgian Eka Tkeselasvili.

Initiativa "Noul Grup de Prieteni ai Georgiei", in cadrul caruia a fost organizat dejunul informal la care a participat si Lazar Comanescu, a fost lansata la Tbilisi, la 4 februarie 2005. Tarile participante sunt Romania, Bulgaria, Cehia, Polonia, Suedia si statele baltice. Slovacia s-a raliat initiativei in 2008, ca observator. "Noul Grup de Prieteni ai Georgiei" are drept scop asistarea Georgiei in procesul de apropiere de structurile europene si euroatlantice, urmarindu-se si coordonarea programelor bilaterale de asistenta pentru Georgia, in vederea evitarii suprapunerilor si duplicarii eforturilor.

Seful diplomatiei romane a afirmat ca "escaladarea conflictului din Georgia a demonstrat, fara echivoc, pericolul reprezentat de 'conflictele inghetate' din regiunile Marii Negre si Caucazului".

"Evenimentele din Georgia au aratat, totodata, ca actorii regionali nu pot preveni sau solutiona singuri astfel de evolutii. De aceea, comunitatea internationala, indeosebi UE, NATO si OSCE trebuie sa se implice mai mult in asigurarea pacii si mentinerea stabilitatii in regiune", a declarat Lazar Comanescu.

Romania considera, potrivit comunicatului MAE, ca in acest moment sunt prioritare respectarea deplina si cu buna credinta a acordului de incetare a focului, accesul populatiei georgiene afectate la asistenta umanitara si crearea conditiilor pentru asigurarea pacii, cu respectarea deplina a independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale ale Georgiei.

Discutiile in cadrul reuniunii ministrilor de externe, la care au participat, printre altii si Condoleezza Rice, Bernard Kouchner si David Miliband , au vizat implicatiile conflictului asupra securitatii si stabilitatii euroatlantice. Aliatii au salutat Acordul de incetare a focului semnat de oficialii rusi si georgieni, ca urmare a eforturilor UE, OSCE si SUA, si au subliniat necesitatea implementarii sale rapide, concrete si cu buna-credinta, se arata in documentul citat.

Ministrii aliati au exprimat, de asemenea, profunda ingrijorare fata de situatia umanitara, precum si hotararea de a se asigura, in coordonare cu alte organizatii internationale, ca populatia afectata va primi asistenta necesara. A fost evidentiata in acelasi timp importanta deosebita a sprijinirii eforturilor de reconstructie in Georgia.

Totodata, ca urmare solicitarii venite din partea Georgiei, ministrii NATO au stabilit masurile care trebuie luate pentru evaluarea pagubelor produse de actiunile militare si de a ajuta la restaurarea serviciilor critice necesare pentru reluarea activitatii publice si a activitatii economice normale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.