Inlocuirea lui Daniel Morar din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) propusa luni de ministrul Justitiei va crea si mai mari dificultati Bucurestiului in a lupta convingator impotriva coruptiei politice, asa cum cere Bruxelles-ul, scrie presa internationala, potrivit NewsIn.
"Romania: luptator anticoruptie concediat" titreaza The New York Times preluand o stire Reuters, mult mai critica decat cea Associated Press al carei titlu este "Romania primeste un nou procuror anticoruptie".

"Ministrul justitiei l-a inlocuit din functie pe procurorul-sef Daniel Morar, o demitere ce ar putea slabi eforturile tarii de a combate coruptia printre politicienii de rang inalt, potrivit observatorilor", scrie Reuters.

"Morar a fost laudat de Comisia Europeana pentru incercarea de a investiga acuzatiile de coruptie impotriva unor fosti ministri si alti oficiali de rang inalt, dar unii politicieni l-au acuzat ca ar fi partinitor. Luna trecuta, Comisia Europeana a acuzat Romania intr-un raport de monitorizare ca taraganeaza combaterea abuzurilor, mai ales la nivel inalt. Raportul invinuia in special Parlamentul pentru blocarea investigatiilor lansate de procurori. Dar politicienii din Partidul Liberal aflat la guvernare si unii deputati din opozitie au spus ca eforturile procurorilor anticoruptie sunt motivate politic, cerand indepartarea lui Morar. Mandatul sau de trei ani expira saptamana aceasta", precizeaza Reuters.

"Romania: 'domnul anticoruptie' este inlocuit", titreaza portalul Romandie.com, preluand o stire AFP. Agentia franceza de presa informeaza ca ministrul Predoiu a luat aceasta decizie "in pofida sprijinului explicit de care se bucura Morar in randul Comisiei Europene".

"Avertizata de Bruxelles, Romania are dificultati in condamnarea coruptiei politice" si "Procuror anticoruptie demis" titreaza cotidianul Le Monde, primul articol fiind o analiza a situatiei luptei anticoruptie publicata in editia tiparita, inainte de anuntul facut luni dupa-amiaza de catre ministrul Predoiu.

"Coruptia din cercurile inalte nu a disparut dupa aderarea Romaniei la UE, lucru criticat si de raportul Comisiei Europene. Cu toate acestea, ministrul roman al Justitiei Catalin Predoiu vrea sa linisteasca ingrijorarile, spunand ca 'suntem pe calea cea buna, dar inca nu e momentul sa desfacem sampania. Acum totul depinde de vointa clasei politice de a accelera reformele'", scrie Le Monde.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.