Terapia de soc aplicata dupa caderea comunismului, pentru asigurarea unei tranzitii eficace spre economia de piata, a avut drept efect suprimarea a sute de locuri de munca, in ritmul restructurarilor colosilor industriali. In consecinta, Polonia este acum detinatoarea unui dublu record, negativ insa, evidentiind o piata a muncii extrem de degradata. Rata somajului a crescut simtitor, ajungand la procentul alarmant de 20 la suta, in timp ce cota dinamicii populatiei active este la cel mai jos nivel din intreaga Europa.

"Polonia se caracterizeaza printr-o piramida a somajului unica", opineaza Piotr Bledowski, expert in economie sociala, subliniind ca "cererile de angajare nu sunt adaptate economiei reale si se continua formarea profesionala in meserii inutile". Spre exemplu, intr-un stat unde doar o persoana activa din cinci munceste la tara, mai exista inca zeci de licee cu profil mecanic agricol create pentru a raspunde necesitatilor cooperativelor socialiste, demult inchise.
Desi majoritatea celor vizati reprezinta electoratul, nu exista inca un program guvernamental coerent, iar agentiile de plasare de forta de munca nu sunt in concordanta cu structurile regionale si locale. Astfel, gasirea unui loc de munca tine de norocul sau de o retea solida de relatii a fiecaruia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.