Milioane de cruci troneaza pe o campie pustie in nordul Lituaniei, reprezentand astfel o marturie tacuta a catolicismului si a rezistentei lituanienilor impotriva regimului comunist, dezvaluie un reportaj realizat de AFP.

Marea varietate de cruci, mai mici sau mai mari, din lemn sculptat sau din placi de inmatriculare de masini, formeaza situl Kryziu Kalnas, adica "Colina de cruci", relateaza NewsIn.

"Este imposibil de stabilit cand a inceput totul", declara Linas Vodopjanovas, calugarul unui asezamant franciscan fondat in 1998, despre acest sit care an de an este vizitat de un milion de pelerini si turisti.
Potrivit unei legende locale, prima cruce a fost construita in 1847 de un om care dorea sa-i multumeasca Domnului pentru ca i-a redat sanatatea. In 1860 s-a produs o schimbare si crucile au inceput sa fie construite ca omagiu adus eroilor unei rascoale impotriva Rusiei tariste.

Lituania a devenit independenta in 1918, dar a picat din nou in ghiarele sovietice vreme de jumatate de secol in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

"Acest sit s-a schimbat complet in timpul erei sovietice, religia fiind reprimata de catre autoritatile comuniste", a adaugat calugarul Vodopjanovas. Desi sovieticii au incercat sa faca accesul oamenilor imposibil pe aceasta colina, deversand apele prin cararile acesteia, ei au continuat sa vina pentru a-si exprima credinta intr-o Lituanie libera.

Lituania a adoptat crestinismul la sfarsitul secolului al XIV - lea, iar astazi 85% dintre cei 3,4 milioane de locuitori se declara catolici.

In 1961 crucile au fost distruse de buldozere si in ciuda acestui masacru, oamenii au continuat sa le construiasca. Alte demolari au fost in 1973, 1974 si 1975, dar ele nu au condus decat la consolidarea ideii ca acest loc este mistic, sacru.

Milioane de lituanieni au fost deportati in Siberia la inceputul erei sovietice, religia devenind singura consolare. Aldona Dovydauskiene si-a petrecut copilaria in exil si povesteste ca inainte de a ajunge in Siberia a construit o cruce. "Mai tarziu, Dumnezeu ne-a oferit o familie minunata si cred ca forta acestui loc este miraculoasa", a adaugat Aldona.

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991 numarul crucilor nu a scazut ci dimpotriva, a ajuns la 100.000 pana in acest moment. "Am reusit sa construim acele cruci in secret in timpul perioadei comuniste si sunt sigura ca acum putem recunoaste acest lucru in mod liber", a spus Danuta Budorina, o localnica din zona Colinei de cruci.

In septembrie 1993 Papa Ioan Paul al doilea, originar din Polonia, tara vecina cu Lituania, a facut o vizita pe "Colina de cruci", promovand totodata acest eveniment. Astazi turistii vin de pretutindeni in acest loc, urmand exemplul Papei Ioan Paul al doilea.

"Acest sit este un cimitir pentru fiecare. Poti veni de oriunde si sa construiesti o cruce chiar daca mormantul persoanei la care te gandesti se afla in alta parte", explica Daniel Zuchowski, un polonez de 33 de ani.

Georgette Bernhard, o femeie de 60 de ani din Elvetia a descoperit Colina printr-un ghid. "Este impresionant. Nu pot intelege totul in profunzime pentru ca religia este un lucru intim. Cred insa ca acest sit a fost un refugiu in timpul regimului comunist", a adaugat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.