Calendarul mayas, cel mai vechi oracol chinezesc si teoriile cercetatorilor NASA isi dau mana, in opinia multora, pentru a fixa data de 21 decembrie 2012 drept momentul Apocalipsei.

Dupa ce timpul a contrazis nenumarate profetii ale Apocalipsei, dintre care cea mai veche dateaza din 2800 i.Hr., 21 decembrie 2012 este data stabilita mai nou pentru sfarsitul lumii. Istoria este aparent condamnata sa se repete, de vreme ce esecurile din trecut nu i-au impiedicat pe prozelitii noii teorii escatologice sa se indoiasca de sansele ei de succes. Ironic este ca cea mai recenta data asociata cu sfarsitul lumii a fost calculata plecand de la premisa ca istoria este ciclica, si nu liniara. Nici Romania nu a dus lipsa de profeti escatologici, cu toate ca religiile oficiale se feresc sa ofere date exacte pentru Apocalipsa.

Exemple romanesti.

O pilda este Biserica Ortodoxa Secreta Adevarata, condusa de profetul Constantin Dogaru din Tecuci, autointitulat Marele Comunicator. El a prezis la inceputul lui 2002, dupa o discutie cu Duhul Sfant, ca sfarsitul lumii urma sa aiba loc in luna iulie a aceluiasi an, sfatuindu-si adeptii sa isi paraseasca locurile de munca si sa se retraga in rugaciune, relateaza publicatia „Zona interzisa“. Cultele recunoscute de statul roman au in general o viziune crestina comuna asupra sfarsitului lumii, bazata pe invataturile biblice, insa exista si cateva religii care se indeparteaza intr-o oarecare masura de aceasta directie.

Reprezentantii Bisericii lui Iisus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma (cunoscuta si drept Biserica Mormona) nu folosesc jumatati de masura cand vine vorba despre propovaduirea Apocalipsei. Presedintele Districtului Pastoresc Bucuresti, mormonul Doru Vasile, a acceptat sa se intalneasca cu mine in timp ce sotia lui se afla in travaliu, internata la spital. Insotit de misionarul american Elder Van Noy, mormonul a tinut sa explice din start pentru Cotidianul ca religia lor asteapta cu veselie sfarsitul lumii si ca semnele premergatoare evenimentului (razboaie, cataclisme) pot fi simtite deja.

Apocalipsa mormonilor implica in faza initiala a doua venire a lui Hristos, care va aduce cu sine 1.000 de ani de pace, ultimul mileniu din existenta temporala a Terrei. Numai oamenii drepti vor trai in aceasta perioada, iar membrii cultului dau dovada de toleranta prin modul in care definesc dreptatea, care nu implica apartenenta la religia lor. Iisus Hristos va deveni conducatorul religios si politic al lumii, ce va avea doua capitale, una in Ierusalim si una in Statele Unite (nu la Washington DC, ci undeva in statul Missouri).

In decursul celor 1.000 de ani de pace, continentele se vor reuni, nu vor exista boli, iar moartea va insemna transformarea brusca a trupurilor in spirite. La sfasitul mileniului desfasurat sub aripa Mantuitorului, Terra va fi sublimata intr-o planeta cu existenta imateriala, populata doar de crema celor trecuti prin filtrul Judecatii de Apoi, a relatat mormonul.

Si adeptii cultului Martorii lui Iehova fac ochi dulci Apocalipsei. Sfarsitul lumii pentru ei nu inseamna distrugerea Terrei, ci transformarea ei intr-o lume perfecta, starpita de oamenii rai, dupa cum a explicat Florin Manoliu, consilier al Organizatiei Religioase Martorii lui Iehova. Potrivit „The New York Times“, 1914, 1916, 1918, 1920, 1925, 1941, 1975 si 1994 au fost anii in care Martorii lui Iehova au asteptat Apocalipsa, dand dovada de o inclinatie deosebita spre imbratisarea unor date ale sfarsitului, in ciuda erorilor repetate. In prezent, cultul considera ca a doua venire este iminenta.

„In dorinta de a-si extinde sfera de influenta, guvernele omenesti au ignorat complet Regatul lui Dumnezeu instaurat, potrivit cronologiei Bibliei, in 1914. Daca Dumnezeu n-ar interveni niciodata, ura, violenta si razboaiele ar continua sa chinuiasca omenirea, asa cum s-a intamplat de-a lungul secolelor de guvernare umana. Batalia de la Armaghedon este de fapt unul dintre cele mai bune lucruri care ni se pot intampla!“, a incheiat sententios Florin Manoliu.

„Adevarul este ca nici unul dintre noi nu stie cu siguranta cand va avea loc sfarsitul lumii“, subliniaza limitarea escatologica a slujitorilor lui Dumnezeu parintele Marin Jacques, de la Biserica Anglicana din Bucuresti. „Asa ca de ce sa ne facem de ras cu predictii privind lucruri despre care nu stim nimic?“, se intreaba britanicul. Cu toate astea, vor exista in continuare multi profeti ai Apocalipsei, care se folosesc de interpretari bizare, avertizeaza el. „Conceptia Bisericii Anglicane asupra sfarsitului lumii e comuna cu cea a intregii crestinatati. Nu exista insa o regula oficiala in privinta a ceea ce se va intampla. Apocalipsa lui Ioan e deschisa la milioane de interpretari, unii imbratiseaza o lectura literala, fundamentalista, altii o abordeaza in maniera metaforica, iar altii se ghideaza dupa interpretarile parintilor Bisericii, din traditia ortodoxa“, a explicat Jacques, care a mai adaugat ca nici Biserica Catolica nu are o conceptie unitara in aceasta privinta. In opinia anglicanului, „convingerile religioase privind sfarsitul lumii trebuie puse de acord cu stiinta“.

Daca urmam sfatul lui Marin Jacques, descoperim ca, daca oamenii vor supravietui acumularii gazelor de sera, distrugerii faunei si florei si nivelului tot mai ridicat de aciditate din oceane, evolutia sistemului solar le mai da de trait un miliard de ani. Dupa acest interval, Soarele in expansiune va transforma planeta intr-un taciune si va face oceanele sa se evapore. Soarele va atrage apoi treptat in mreje Pamantul, iar peste alte 6,6 miliarde de ani il va inghiti complet, arata un studiu recent al Universitatii Sussex.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu sunt dispusi sa lase omenirea sa dispara. Un studiu dezvoltat de universitarii din California propune imblanzirea unui asteroid, pentru a-l face sa treaca razant pe langa Terra, o data la cateva mii de ani. Asta va face orbita Pamantului sa se indeparteze de Soarele in crestere, iar omenirea va mai castiga astfel timp. Un alt scenariu salvator este colonizarea altor planete.

Cum au ajuns la 2012?

Noii predicatori ai finalului au renuntat la transe si la comunicarea cu instante superioare. Nu se mai pretind alesi ai lui Dumnezeu, nu se mai erijeaza in schivnici si nici nu se mai bazeaza pe interpretari elucubrante ale diferitor versete din Biblie. Cartea sfanta a fost inlocuita cu vechiul calendar al mayasilor, iar profetiile cu voci tanguite au fost date uitarii de frazele asezate pe hartie cu o precize geometrica, bazate pe asimilarea noilor teorii stiintifice.

In ultimii doi ani, librariile au asistat la un potop de carti care vestesc Apocalipsa din 2012, semnate de oameni cat se poate de diferiti, de la jurnalisti la vindecatori spirituali. Numaratoarea inversa a fost initiata in 1987 de catre doctorul in istoria artei Jose Arguelles, autorul mai multor volume ezoterice despre universul mayas. El a dirijat atunci 144.000 de persoane in diferite locuri mistice de pe Terra, pentru a semnala inceputul sfarsitului istoriei.

Mayasii au cartografiat ciclurile planetelor Marte si Venus, ale Lunii si Soarelui, cu o precizie egalata abia in epoca moderna. Ca multe dintre societatile premoderne, civilizatia Maya, care a inflorit intre 300 si 900 d.Hr., a perceput istoria nu ca pe o scurgere liniara a timpului, ci ca pe o serie de cicluri, reluate la nesfarsit. Ciclul actual, inceput in 3114 i.Hr., anul mitic al creatiei la mayasi, este prognozat sa se incheie 5.126 de ani mai tarziu, pe 21 decembrie 2012. Data Apocalipsei, spun unii. O zi ca oricare alta, spun eruditii instruiti in civilizatia mayasa, care considera ca autorii calendarului nu au asociat consecinte apocaliptice sfarsitului unui ciclu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.