Cele mai clare fotografii cu suprafata planetei Marte, primite de Agentia Spatiala Europeana de la bordul navetei Mars Express, intaresc ipoteza potrivit careia pe aceasta planeta ar exista apa.

Fotografiile 3D infatiseaza o zona cu multe canioane, denumita Echus Chasma, despre care geologii planetari spun ca au fost create de catre apa. Aceste canioane sunt incredibil de asemanatoare cu cele existente pe Pamant.

Situata la nord de ecuatorul martian, Echus Chasma se crede a fi cea mai mare sursa de apa de pe Planeta Rosie, se arata intr-un comunicat al Agentiei Spatiale Europene, preluat de Curentul.

Imaginile au fost capturate cu o camera stereo de inalta rezolutie (HRSC) de la bordul navetei spatiale europene Mars Express.

Potrivit Realitatea, fotografiile arata canioanele formate de apa, venind din nord, din Platoul Lunea, in bazinul principal Echus Chasma. Canioanele acestea au aproximativ 100km lungime, 10km latime si peste 1.000 m adancime. Pe alocuri, insa, stancile ating aproape 4.000 de metri inaltime.

De cateva decenii, astronomii s-au intrebat asupra existentei apei pe Marte. Multumita sondei spatiale ESA Mars Express, majoritatea speculatiilor au fost inlocuite cu fapte. Lansata pe 2 iunie 2003, Mars Express ne-a schimbat parerile despre aceasta planeta.

Luni, oamenii de stiinta au facut public faptul ca se pregatesc pentru a aduce roci martiene (si poate viata) de pe Marte ca un pas preliminatoriu inainte de sosirea oamenilor pe Planeta Rosie.

"Daca nu poti aduce inapoi o roca, nu poti aduce nici oamenii inapoi", a declarat profesorul Monica Grady, de la Universitatea Open, citat de Cotidianul.

Misiunea exploratorie este propusa pentru anii 2018-2033. Mars Express este prima sonda spatiala europeana trimisa spre planeta Marte.

A fost lansata cu o racheta Soiuz din cosmodromul de la Baikonur pe 2 iunie 2003 si a fost plasata pe orbita, in jurul lui Marte, pe 25 decembrie. Avea la bord sonda Beagle-2, cu care s-a intrerupt legatura in timpul coborarii pe solul planetei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.