Un obiect zburator neidentificat de 30-45 de cm a zburat astazi in dreptul motorului navetei spatiale Discovery.

Astronautii navetei spatiale americane Discovery au remarcat faptul ca un obiect neidentificat zboara in spatiu in dreptul motorului, iar pe eleronul de stabilizare al navetei s-ar afla un alt obiect. Acestea au fost remarcate de echipajul de astronauti in timpul unei inspectii de rutina, programata inaintea aterizarii vehiculului, prevazuta pentru miine, anunta agentia spatiala americana NASA.

“Dupa un test de rutina, inaintea aterizarii, echipajul a atentionat ca a reperat un obiect rectangular lung de 30- 45 de cm care se indeparta de naveta, in spatele aripii drepte”, arata comunicatul NASA, dupa cum relateaza Cotidianul.

“Putin dupa aceea, echipajul a descris ceea ce a zugravit drept o umflatura, pe partea stanga a eleronului navetei Discovery. Expertii de la sol examineaza imaginile video ale obiectului si ale umflaturii, in timpc ce echipajul continua sa aranjeze lucrurile in interiorul navetei pentru aterizarea prevazuta sambata” in Florida, a anuntat Agentia.

Imaginile difuzate pe posturile de televiziune arata un obiect alb si stralucitor pe un fond de cer albastru. Pe site-ul NASA o fotografie a eleronului indica o suprafata accidentata.

Potrivit Jurnalul National, Discovery va ateriza la Centrul spatial Kennedy, din Florida, simbata, la ora 15:15 GMT, daca o vor permite conditiile meteorologice. Aterizarea incheie o misiune de 14 zile, pe parcursul careia doi astronauti din echipajul de pe Discovery au facut trei iesiri in spatiu. Pe parcursul misiunii, modulul principal al laboratorului japonez Kibo a fost atasat la ISS (Statia Spatiala Internationala). De asemenea, astronautii au inlocuit un rezervor de azot destinat sistemului de presurizare al ISS si au reparat toaletele defecte de pe statie. Instalarea laboratorului japonez Kibo necesita trei zboruri de naveta. Misiunea Discovery, a 124-a din istoria navetei, a fost a doua. Ultimele elemente ale laboratorului nipon vor fi aduse pe Statie in misiunile urmatoare.

Naveta Spatiala Discovery este una din cele trei nave ramase in flota navetelor spatiale ale NASA . Zburand pentru prima oara in 1984, Discovery este cea de-a treia Naveta Spatiala operationala si cea mai batrana dintre cele aflate in serviciu. Discovery a efectuat misiuni de cercetare dar si de asamblare a Statiei Spatiale Internationale.

Nava isi trage numele de la vasul de explorare Discovery, care l-a insotit pe exploratorul James Cook in timpul ultimei sale calatorii importante.

Potrivit Wikipedia, Discovery a fost naveta care a lansat Telescopul spatial Hubble. Misiunile a doua si a treia de intretinere a Hubble au fost conduse, de asemenea, de Discovery. Este programata si a cincea misiune de intretinere, tot cu ajutorul navei Discovery. Naveta a lansat proba Ulysses si trei sateliti TDRS. Discovery a fost aleasa de doua ori ca vehicul pentru reintoarcerea la zbor, prima data in 1986, dupa dezastrul navetei Challenger in 1984, dar si in cele doua misiuni din iulie 2005 si iulie 2006, dupa dezastrul navetei Columbia, din 2003.

A efectuat 34 de zboruri, petrecand 29.684 de zile in spatiu, completand 4,671 orbite. A parcurs 176.657.672 km (ianuarie 2008). Discovery a efectuat cele mai multe zboruri individuale decat orice alta nava in istorie. A efectuat si misiunile de "intoarcere la zbor" dupa dezastrele navetelor Challenger si Columbia in: STS-26 in 1988, STS-114 in 2005 si STS-121 in 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.