Englezul John Webber nu a luat in considerare cupa mica , stralucitoare pe care a primit-o de la bunicul sau, un cimerciant de lucruri vechi si a ascuns-o sub pat timp de cativa ani, pana cand expertii au descoperit ca este un artefact persian.
Obiectul uitat din ignoranta atata timp, dateaza din al treilea secol i. H. si a fost scos la licitatie joi, in Dorchester, Anglia cu pretul de pornire de la 100,000 $ .Identitatea castigatorului nu a fost imediat cunoscuta.

Relicva prezinta fata dubla a vechiului roman Janus, zeul portilor si al usilor care intotdeauna priveste si in viitor si in trecut si este asociat si cu inceputul si sfarsitul. Pe langa cele doua fete, cupa are parul impletit si serpi incolaciti pe frunte. Bunicul lui Webber, William Sparks, era un comerciant de vechituri si achizitionaze piesa, impreuna cu altele doua, in timpul unei licitatii din 1930 sau 1940.

Inainte sa moara, Spark i-a dat toate obiectele lui Webber, care nu si-a dat seama de valoarea lor. „Fiindca stiam ca el de obicei face comert cu alama si bronz, am crezut ca si statuetele astea sunt facute din acelasi material” , a declarat Webber pentru Bournemouth News and Picture Service. „Le-am pus intr-o cutie si am uitat de ele. Apoi anul trecut cand m-am mutat si m-aam uitat in cutie am descoperit ca piesele astea nu erau din bronz. „

„Am trimis-o la British Museum, si cum expertii nu au vazut nimic special la ea, le-am dus la testat intr-un laborator. Am platit o suma considerabila pentru expertiza piesei, dar au descoperit ca aurul data din cea de-a doua jumatate a secolului 4 i.Hr. ". Webber, e nascut in anii 70 , si isi aminteste cupa inca de cand era baietel si este foarte interesant sa descopere acum ce e cu adevarat. Barbatul marturiseste ca a dus piesele la Casa de Licitatii Duke pentru a face rost de ceva bani, si nu i-a venit sa creada ca piesa apartine imperiului Archaemenid din Persia Antica.

Celelalte doua elemente sunt din al doilea secol i.H., un glob de aur cu figura vechiului erou grec Ajax si o lingura de aur decorata cu imaginea unui imparat roman.

Oamenii de stiinta de la au analizat oligoelementele de aur dintr-o mostra de aur prelevata de pe cupa pentru a-i determina varsta, iar analistii de la Universitatea Oxford a ajuns la concluzia ca acestea sunt in concordanta cu aurul si bijuteriile Archaemenide .


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.