Inalte cat girafele, reptilele inaripate faceau ravagii printre dinozaurii de uscat si nu printre fauna acvatica, asa cum se credea initial.

“Soparlele inaripate”, asa cum numesc paleontologii dinozaurii zburatori (pterozaurienii), numarau in randul lor o categorie speciala de exemplare, ce atingeau dimensiuni gigantice. Un exemplu sunt reptilele Quetzalcoatlus, care depaseau 250 de kilograme, aveau o anvergura a aripilor de peste zece metri si masurau din cap pana-n picioare cat girafele. Dimensiunea deosebita le permitea astfel sa se ospateze cu pui de T-Rex, ba chiar si cu alte specii, de statura mica, arata un studiu realizat de catre doi cercetatori britanici de la Universitatea Portsmouth, citat de site-ul LiveScience.com.

Daca pana acum se credea ca pterozaurii isi agatau hrana din zbor, sub forma pestilor din lacuri si din oceane, in mod asemanator pescarusilor de azi, noul studiu sustine ca prada “reptilelor inaripate” salasluia pe uscat.

“In opinia noastra, zborul reprezenta in principal un mijloc de locomotie”, a declarat Mark Witton, unul dintre cercetatori. “Il foloseau doar pentru a ajunge din punctul A in punctul B. Majoritatea vietii lor si-o petreceau la sol, unde mancau si se reproduceau”, a mai spus britanicul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.