Ai putea trai fara sa cunosti coordonatele temporale pe care le masoara zi de zi ceasul tau? Poate ca te-ai obisnui sau, dimpotriva, te-ai simti dintr-o data strain de lumea in care traiesti. Poate ca ar fi chiar amuzant si totodata o experienta inedita. Poate ca ai reusi sa te incadrezi in "timp" sau poate ca ai intarzia la cele mai importante evenimente din viata ta. Cat de important este, de fapt, ceasul pentru tine?

Ai putea trai fara sa cunosti coordonatele temporale pe care le masoara zi de zi ceasul tau? Poate ca te-ai obisnui sau, dimpotriva, te-ai simti dintr-o data strain de lumea in care traiesti. Poate ca ar fi chiar amuzant si totodata o experienta inedita. Poate ca ai reusi sa te incadrezi in "timp" sau poate ca ai intarzia la cele mai importante evenimente din viata ta. Cat de important este, de fapt, ceasul pentru tine?

La aceasta intrebare au incercat sa raspunda si cei care au creat cateva dintre cele mai bizare ceasuri din lume, al caror unic scop pare a fi sa induca in eroare pe cei care se incumeta sa le descifreze sistemul. Multi dintre noi ar spune ca acesti designeri ingeniosi au reusit cu brio sa le capteze atentia, altii s-ar plictisi si s-ar uita la (un) ceas (obisnuit) ca nu cumva sa piarda prea mult timp cu nonsensuri... Momentan ne adresam primei categorii, celor care, de exemplu, s-au plictisit sa se uite la ceas si sa vada "verde in fata" cum se scurg secundele din viata lor. In ideea ca, dincolo de a fi utile, ceasurile sunt cam morbide pentru viteza si precizia cu care lasa in urma secundele pretioase la care de multe ori nu am renunta usor, ni se propun cateva modele de ceasuri ambigue pe care, daca le privim, observam orice altceva decat cum trece timpul...

Moda propune diversitate, extravaganta, originalitate etc. in privinta design-ului de orice fel, asa ca acest lucru nu este mai putin valabil in cazul de fata - probabil iti doresti un ceas de marca, scump, care sa te fascineze de fiecare data cand il privesti. Imbinand utilul cu placutul, designerii la care ne referim s-au gandit sa jongleze altfel cu ideile. Iata ce a iesit:

1. Tradition - Clipe triunghiulare

De-a lungul timpului, oamenii au "citit" timpul in multe feluri, mai simple sau mai complicate, mai mult sau mai putin "ortodoxe"... Acest ceas pare cat se poate de simplu, desi in realitate nu este deloc asa. Ce ora credeti ca indica? Ei bine, nu! Este 10.52, o ora potrivita pentru ca tehnica elvetiana sa ne uimeasca din nou. Odata cu lansarea colectiei Pioneer, compania Angular Momentum s-a intrecut pe sine in materie de design si a revolutionat metoda clasica de afisaj. Prevazut cu sistem R.D.S. (Revolving-Disk-System), ceasul a fost denumit Tradition, chiar daca este oricum, numai traditional nu.

2. Chromachron - Creatorul timpului

Designul acestui ceas, pe care il putem numi cu usurinta "gadget", poarta tot o semnatura elvetiana. In 1971, arhitectul Tian Harlan creeaza sistemul de masurare a timpului prin modificarea culorilor si inventeaza diverse obiecte bazate pe acest sistem, intre care un ceas sub forma de turn (color-time-tower), cu inaltimea de 21 m. In anii '80 Harlan incepe sa colaboreze cu designerul Pierre Cardin, pentru a pune bazele companiei Chromachron in Elvetia si a distribui apoi ceasuri precum cel din imagine. Ceas sau iluzie optica...? Click aici pentru a afla detalii despre sistem.

3. Timeless Digital - Vartejul cifrelor

Jörg Schauer a inceput sa creeze ceasuri la varsta de 22 de ani, avand intentia de a inventa dispozitive cu design exceptional, care ascund sisteme complexe de functionare. Ceasul Timeless Digital este acum dovada ca a si reusit. Cu un design inedit, dispozitivul include 3 discuri cu marimi diferite, care corespund fiecare secundelor, minutelor si orelor. Pentru a citi ora exacta, este nevoie sa privesti ceasul de la stanga spre centru.

4. Time Dimension TD1 - Nici urma de timp...

Desi arata cu totul diferit, sistemul de functionare al ceasului Time Dimension TD1 este asemanator cu cel al modelului Timeless Digital. Compania Lederer produce astfel de ceasuri bizare in stocuri limitate si pentru ca designul lor este in mare parte lucrat manual. Ora se descifreaza privind cele trei discuri dinspre exterior spre centru: secunde, minute, ore.

5. Sphaera - Invincibil

Ne declaram uluiti de designul acestui ceas. Nu putem intelege cum cei de la Otium pot crea asemenea ciudatenii pe care le numesc ceasuri... Ne gandim ca poate ar trebui sa organizeze un concurs cu premii pentru cine reuseste sa citeasca ora de pe un dispozitiv ca cel din imagine. Acest ceas este unul dintre nenumaratele modele cu design ambiguu ale companiei, care si-a facut un obicei din a ne induce in eroare...

6. Cobra - Unic

Un prototip realmente inedit de la Patteck Philippe. Acest ceas mecanic a fost inventat doar pentru a ne crea o anumita stare - nu a fost niciodata comercializat pentru publicul larg. Sistemul este insa cat se poate de interesant...

7. See Touch Watch - Alege ora!

Persoanele nevazatoare nu mai au o problema in ceea ce priveste citirea orei. Asa cum intelegem si din denumirea sa, ceasul See Touch a fost creat pentru a fi... pipait. Dar, cum ramane cu cei care pot vedea?! Click aici pentru a afla cum functioneaza.


Despre autor:

Yuppy

Citeste articolul integral in Yuppy

Sursa: Yuppy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.