Incredibil 8 Mai 2008 03:19
In Tanzania a fost numita o deputata albinoasa pentru a lupta impotriva discriminarii si a stopa atacurile asupra acestei colectivitati, victima a asasinatelor ritualice.

Imediat dupa nastere, acesti copii albinosi sunt respinsi de societate. In general tatii sunt cei care ii abandoneaza pe ei si pe mame, considerate vinovate de boala nou-nascutilor. Au probleme la scoala pentru ca nu vad bine la tabla, iar profesorii si colegii de clasa ii persecuta si ii discrimineaza. Le este foarte greu sa-si gaseasca un loc de munca si sunt marginalizati. Sufera de tulburari optice iar soarele african, necrutator, le provoaca ulceratii si arsuri. Multi mor tineri, de cancer de piele.

Nu este usor sa fii albinos intr-o tara africana si mai ales in zonele rurale unde lipsa de pigment al pielii este explicata printr-un blestem abatut asupra familiei, noteaza ziarul El Pais, citat de Rompres. In zonele miniere din Tanzania, unde saracia genereaza superstitia, deja nu mai este vorba de marginalizare, ci de masacrare: 20 de persoane au fost ucise si mutilate anul trecut. Exista o superstitie potrivit careia fierturi facute de vrajitori din parti ale corpului albinosilor pot aduce bogatia. Presedintele Tanzaniei, Jakaya Kikwete, este insa hotarat sa puna capat acestei superstitii si a asigurat intr-un discurs televizat luna trecuta ca va fi foarte aspru cu acesti vrajitori. Deocamdata au fost arestate peste o suta de persoane implicate in aceste asasinate si a fost numita prima deputata albinoasa, Al Shaymaa Kwegyr, pentru a lupta impotriva discriminarii cu care se confrunta aceste persoane care sufera de aceasta boala de depigmentare.

Fantome

Samuel Mluge este exemplul perfect al marginalizarii la care sunt supusi albinosii. S-a nascut in urma cu 49 de ani intr-o zona rurala din Morogoro, Tanzania. Nu si-a cunoscut tatal care a plecat parasindu-si sotia, considerata vinovata de nasterea unui copil albinos. De multe ori, mamele sunt acuzate ca au avut relatii cu albii, sau mai rau, cu asa-numitii "tokoloshe" sau spirite rele. "M-a crescut bunica, in timp ce mama muncea", spune Mluge. La scoala "pana si invatatorului ii era frica si m-a sfatuit sa raman acasa". Mluge s-a mutat in capitala Dar es Salaam, unde discriminarea nu este atat de pronuntata. "In zonele urbane, oamenii stiu ca albinismul este o boala genetica, insa cei din zonele rurale sunt ignoranti". Chiar si asa singurul salariu care intra in casa este cel al sotiei sale, tot albinoasa, si care lucreaza la o firma de catering.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.