Stiinta avnseaza cu pasi ametitor de rapizi, reusind prin noile inovatii sa transforme imposibilul in lucruri realizabile. Cercetatorii americani de la Doheny Eye Institute din Los Angeles, California, au dezvoltat primul ochi bionic, care ii va ajuta pe orbi sa vada din nou sau pentru prima oara, in cazul celor nascuti fara simtul vazului. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei camere video, suficient de mica pentru a se potrivi intr-un ochi.

Camera este legata de o retina artificiala care transmite imaginile in miscare prin nervul optic, catre creier. Dispozitivul va putea fi implantat peste trei, maxim cinci ani. Omul din spatele fantasticei realizari este doctorul Mark Humayun, profesor de oftalmologie si inginerie biomedicala, la Doheny Eye Institute, din Los Angeles, California, anunta Sky News.

"Camera este foarte, foarte mica, consuma foarte putina energie, asa ca poate fi introdusa in ochi si astfel se poate sincroniza cu miscarile ochiului", a declarat profesorul. "Asadar, in urmatorii patru - cinci ani, speram cu totii sa vedem aceasta tehnologie avansand mult mai mult", a continuat doctorul Mark Humayun, citat de Sky News.

Institutul american este un deja un adevarat pionier in acest domeniu, prin dezvoltarea unui tip de vedere artificiala impreuna cu compania Second Sight. Argus este un sistem disponibil, care a fost deja folosit pentru a oferi o vedere mai rudimentara pacientilor orbi. Dispozitivul Agus capteaza imaginile bazandu-se pe o camera video incorporata intr-o pereche de ochelari.

Imaginile sunt transformate in semnale electrice care sunt apoi transmise "wirelessly" (n.r. - fara fir) catre un implant din spatele retinei. Electrozii din implant decodifica semnalul pentru a crea o imagine alb-negru, care este transmisa creierului prin nervul optic.

Cercetatorii din California lucreaza acum la un nou implant care va contine 1000 de electrozi, care va permite nu doar vizionarea unor imagini alb-negru ci chiar si recunoasterea faciala.


Despre autor:

Sursa: Antena3.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.