Aproape toata lumea comunica cu masinile la un moment dat, fie ele telefoane mobile sau computere. Dar comunicarea are loc in termenii impusi de masinarii, si nu de oameni. Desi programatorii din intreaga lume lucreaza fara oprire la imbunatatirea interfatei om-computer, progresul a fost facut in zona mecanica. Proiectul Humaine doreste sa rezolve problema dintr-un alt unghi.
Proiectul Humaine nu se foloseste doar de progamatori, intrucat ei nu se pricep la captarea sentimentelor. Astfel, Humaine face apel la psihologie, filozofie si animatie pentru computere.

Psihologii studiaza si interpreteaza semnalele oamenilor ce semnifica diverse stari de spirit, de la plictiseala la furie. O parte din studiu este reprezentat de ceea ce se spune pur si simplu, dar sunt analizate, de asemenea, si tonul comunicarii, expresia fetei si alte mici gesturi, precum miscarile ochiului, postura corpului si gesturile mainilor.

"Apoi, oamenii care se pricep la comunicare lucreaza impreuna cu cei a caror slujba este sa faca computerele sa genereze imagini sofisticate", a declarat profesorul Roddy Cowie, coordonator al programului finantat de Uniunea Europeana.

Aceasta este o explicatie extrem de simpla a proiectului, extrem de complicat, care va dura aproximativ 20 sau 30 de ani, desi deja exista primele rezultate concrete.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.