Oamenii au invatat proprietatile curative ale solului si plantelor de la colegele lor primate, indica noi dovezi stiintifice. Aromoterapia este si ea inclusa aici.

Parintii medicinei nu sint nici Hippocrate, nici Galenus, nici vechii egipteni (cum a sustinut un studiu britanic recent), ci gorilele si cimpanzeii, arata mai multe studii stiintifice. Potrivit “The Telegraph”, istoria ar putea fi rescrisa, deoarece multe date noi sugereaza ca medicina nu este o inventie a oamenilor. De fapt, acestia n-au facut decit sa maimutareasca animalele.

Un exemplu in acest sens este consumul de pamint, numit geofagie, practica ce este vazuta, in cazul oamenilor, ca un indicator al unor probleme mintale. Un studiu realizat de curind pe cimpanzeii din Parcul National Kibale din Uganda a scos insa la suprafata faptul ca acestia folosesc un anumit tip de sol ca remediu.
Publicitate

Alimentatia cu pamint determina proprietatile anti-malarie ale frunzelor unui soi de copac, pe care cimpanzeii le consuma, a demonstrat o echipa de la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris. Replicind in laborator procesele de masticatie si digestie, s-a aratat ca, folosite independent, frunzele sint lipsite de orice fel de efect curativ.

Cimpanzeii nu sint singurele animale care utilizeaza leacuri. S-au inregistrat, de asemenea, cazuri de gorile care inghit coaja unui anumit copac bogat in antibiotice, care anihileaza bacteriile comune, precum E. Coli. In plus, maimutele urlatoare din sudul Mexicului scapa de infectiile parazitare cu ajutorul smochinelor.

Primatele nu au inventat doar medicina curativa, ci si cea preventiva, scrie “The Telegraph”. Babuinii de linga orasul Taif, de linga Arabia de Sud, sapa gauri in nisip la marginea baltilor murdare, pentru a beneficia de un sistem de epurare, care sa ii tina departe de boli.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.