Cercetatorii americani au folosit cu succes clonarea terapeutica pentru a revigora cobaii bolnavi de Parkinson, dindu-le sperante pacientilor care sufera de aceasta boala.

Echipa de cercetare de la centrul de cancer Memorial Sloan-Kettering, New York, a transplantat rozatoarelor neuroni proveniti de la propriile clone, acestia aratind semne semnificative de imbunatatire a miscarii. Dar cind acesti neuroni au fost inserati in soareci care nu se potriveau genetic cu celulele transplantate, celulele nu au supravietuit, iar soarecii nu si-au revenit, informeaza editia electronica a BBC News.

Cercetatorii americani spun ca terapia promite, pentru ca celulele provenite de la animalul bolnav nu au fost respinse de sistemul sau imunitar. Totodata, ei urmaresc utilizarea terapiei cu celule stem in tratarea Parkinsonului, intrucit le va permite sa inlocuiasca celulele nervoase producatoare de dopamina moarte cu unele noi si sanatoase, ceea ce ar reface fluxul de dopamina din creier, aducindu-l la functiile normale.

La maladia Parkinson, celulele nervoase aflate in partea creierului ce controleaza miscarea musculara mor sau sint avariate. In mod normal, aceste celule produc o substanta chimica vitala, dopamina, ce permite functionarea lina si coordonata a muschilor corpului si a miscarii. In clonarea terapeutica, nucleul unei celule este inserat intr-un ovul lipsit de nucleu. Celula se dezvolta apoi intr-un embrion din care pot fi recoltate celulele stem si folosite ca tratament. In studiul centrului de cancer Memorial Sloan-Kettering, celulele susa au fost dezvoltate in neuroni producatori de dopamina, celulele nervoase lipsa la boala Parkinson.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.