Intervalele dintre doua cutremure urmate de valuri seismice comparabile cu cele care au facut ravagii in estul Mediteranei in anul 365 ar putea fi mai scurte decat se credea, potrivit unui studiu publicat luni de Nature Geoscience, relateaza NewsIn.

Astfel de evenimente s-ar putea produce la fiecare 800 de ani si nu 5.000 de ani, asa cum se credea pana acum, potrivit articolului publicat online, care se bazeaza pe studii recente. Noile cercetari arata ca o falie, pana acum neglijata, s-ar fi putut afla la originea marelui cutremur care a distrus Alexandria, a ucis mii de localnici din zonele de coasta, din regiunea Nilului pana la cea in care acum se afla orasul Dubrovnik.

Seismologii credeau pana acum ca epicentrul era situat sub Creta, la interfata unei zone de subductie, acolo unde placa tectonica intra sub o alta, cu densitate mai mica. Insa autorii articolului, care au lucrat sub conducerea profesorului Beth Shaw de la Universitatea Cambridge, sunt de parere ca originea sa ar fi mai degraba pe o falie din placa superioara.

Cecetatorii sunt de parere ca seismul "s-a produs pe o falie de circa 100 kilometri lungime care s-a inclinat spre nord-est la 30 de grade, avand ca punct de pornire Fosa Elenica, pana la o adancime de 45 kilometri". Ea ar fi capabila sa declanseze cutremure urmate de valuri seismice "rare, dar majore", la fiecare 5.000 de ani. Si daca acelasi proces s-ar produce de-a lungul Fosei Elenice (un seism-tsunami ar fi avut loc in apropiere de Rhodos in 1303), astfel de evenimente s-ar pueta repeta in estul Mediteranei la fiecare 800 de ani, potrivit expertilor.

Faptul ca nu s-a produs decat un cutremur (in 1303) in ultimii 1.650 de ani "ar trebui sa ne atraga atentia asupra riscului de tsunami in estul Mediteranei", au subliniat ei.

Repetarea unui cutremur ca cel din 365 "ar avea consecinte catastrofale pentru zonele de coasta ale Mediteranei, unde populatia este numeroasa". Astfel de apeluri la vigilenta au fost lansate de mai multe ori de specialisti din bazinul mediteranean si un grup interguvernamental de coordonare a sistemului de alerta rapida pentru tsunami in Mediterana a fost lansat in 2005.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.