Lipsa de proteine ii determina pe oameni sa vaneze cimpanzeii si elefantii din rezervatiile naturale Speciile de animale din tarile africane sunt puse in pericol de catre refugiatii infometati

Un studiu despre viata salbatica din Africa, intocmit de WWF International si organizatia Traffic, arata ca animalele salbatice sacrificate sunt gatite si consumate in timpul noptii in taberele de refugiati din nordul Tanzaniei. Denumita "Night Time Spinach" ("Cina de la miezul noptii"), cercetarea releva ca un mare numar de refugiati contribuie la degradarea habitatului si la reducerea dramatica a faunei salbatice.

Carnea animalelor salbatice e in general mai ieftina decat decat cea de vita si mult mai apetisanta, au constatat cercetatorii. "Felurile de carne salbatica preferate de refugiatii din Africa de Est au ajutat comunitatea internationala sa-si dea seama de nevoile acestora", a declarat George Jambiya, autorul principal al studiului.

Acesta a mai spus ca principala cauza pentru care refugiatii africani mananca vanatul e ca au o lipsa acuta de proteine. Concluzia e ca ei nu primesc suficienta hrana. Pe de alta parte, numeroase specii, precum erminele, bizonii si in general animalele ierbivore, sunt in declin.
De la independenta Tanzaniei, in 1961, mai mult de 20 de tabere de refugiati au fost instalate in apropierea rezervatiilor, a parcurilor naturale sau a altor arii protejate.
Astfel, Tanzania gazduieste cea mai numeroasa populatie refugiata din Rwanda, Congo si Burundi, tari care au avut conflicte violente in ultimii ani. Specialistii estimeaza ca, incepand din 1990, au fost consumate ilegal peste 7,5 tone de carne in numai doua dintre principalele tabere de refugiati tanzaniene.

Refugiatii au nevoie de mai multa hrana

"Ceva trebuie sa nu mearga daca refugiatii care si-au parasit propriile tari din cauza razboaielor sunt acum nevoiti sa fuga din nou din calea focurilor de arma ale paznicilor din rezervatii atunci cand ei vaneaza animalele protejate", explica Simon Milledge, de la organizatia Traffic. Organizatiile pentru conservarea naturii spun ca o solutie pentru stoparea uciderii animalelor e suplimentarea portiilor de carne pe care le primesc refugiatii.
"Ce e mai trist e ca aceia care depind cel mai mult de sursele de hrana sunt de obicei cei care platesc cel mai greu pret pentru biodiversitate", a declarat Dusan Lieberman, director pentru programe la WWF International.

Congolezii prefera cimpanzeii

Problema e cu atat mai grava cu cat Tanzania e una dintre tarile cu cea mai bogata biodiversitate. Parcul National Gombe, situat in apropierea unui sat congolez, e unul dintre locurile unde traiesc cimpanzeii.
Cercetatorii au observat ca aproape 85% din cimpanzei au disparut si nu numai din cauza bolilor, asa cum se credea, ci pentru ca populatia din apropierea rezervatiei obisnuieste sa consume carne de primate.

Expertii in protectia animalelor spun ca cimpanzeii vor fi dintre cele mai rare specii in viitor, daca refugiatii vor continua sa traiasca in apropierea habitatelor acestora.
O situatie similiara e si in Zimbabwe, unde 80% din fauna salbatica a disparut dupa 2001. "Economia in declin din Zimbabwe a generat somaj mai ales in randurile fermierilor, care au devenit intre timp braconieri", a declarat Raoul du Toit, de la WWF Africa de Sud. Estimarile arata ca jumatate din animalele salbatice din rezervatii au fost ucise, iar pana in 2013 nu va mai exista niciun fel de animal.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.