Pentru a proteja cat mai bine teritoriul american, expertii vor folosi insectele pentru a detecta un atac chimic sau biologic. De asemenea, o arma eficienta ar putea fi si buruienile. Cercetatorii afirma ca solutia este mult mai ieftina fata de alternativa reprezentata de senzorii automati. Cu sprijinul Pentagonului, cercetatorii americani recruteaza insecte, bacterii si chiar buruieni pentru misiunea de a actiona ca "biosantinele".

Acestea sunt capabile sa traga un semnal de alarma inaintea unui atac chimic sau biologic, sa detecteze explozibili sau sa monitorizeze contaminarea, relateaza agentia de presa Reuters. Gandacii, paianjenii, viermii si buruienile pot depista eventuale urme de materiale toxice in habitatul lor mai rapid, mai sigur si mai ieftin decat senzorii artificiali realizati de om, sustine June Medford, biolog la Colorado State University.

Omul de stiinta spune ca atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost un semnal de desteptare pentru comunitatea oamenilor de stiinta, care nu se gandise anterior la capacitatea naturii de a contribui la eforturile de aparare a securitatii. June Medford lucreaza in prezent la un proiect de modificare genetica a ierburilor care cresc in crapaturile din trotuare astfel incat sa-si schimbe culoarea daca sunt expuse la un atac biochimic. La randul sau, Rajesh Naik, biolog la laboratorul de cercetari al fortelor aeriene din Ohio, e convins ca de multe ori natura face mai bine lucrarile decat oamenii.

El incearca sa reconstituie in laborator mecanismul "senzorilor de caldura" ai carabusilor, care pot detecta incendiile forestiere de la 50 de kilometri. Alte insecte, cum sunt albinele, pot contribui la depistarea explozibililor pe aeroporturi, iar molustele pot detecta cantitati infime de substante nocive in apa datorita sistemului lor unic de filtrare folosit cand isi cauta hrana.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.