Dinozaurii nu mai inseamna doar un morman de oase ori creaturi realizate pe computer si folosite in filmele produse la Hollywood. Exista sanse reale ca dinozaurii din celebrul film Jurassic Park sa prinda viata nu numai datorita progreselor tehnicii, ci si unei descoperiri de senzatie, facuta recent de paleontologi americani.

Ei au anuntat ca au gasit, in premiera, tesuturi moi care provin de la un Tyrannosaurus Rex. Uriasa creatura a trait in urma cu 70 de milioane de ani. Tesuturile, care par sa fi servit la alcatuirea unui vas de sange, au fost prelevate din femurul unui T-Rex, botezat MOR 1125, descoperit in Montana, au precizat cercetatorii intr-un articol publicat in editia de ieri a prestigioasei reviste "Science". Femurul, care masoara 1,07 metri, s-a spart in momentul in care a fost dezgropat, iar cercetatorii au analizat tesuturile din interiorul osului, au explicat Mary Schweitzer si colegii sai.

"Vasele sangvine si continutul lor sunt asemanatoare celor observate la oasele de strut", a spus Schweitzer. "Daca specialistii vor putea izola proteine in tesuturile acestui T-Rex care avea in jur de 18 ani in momentul mortii, s-ar afla informatii noi despre fiziologia si viata dinozaurilor", a subliniat cercetatoarea de la Universitatea North Carolina. Ea a adaugat ca tesuturile sunt extrem de bine conservate. Pana acum, s-au mai gasit o data cu oase resturi de pene si organe interne fosilizate, insa nu si tesuturi moi precum cele din interiorul femurului acestui T-Rex.

Paleontologii au dizolvat cu o solutie acida depozitele de minerale din jurul tesuturilor care semanau cu niste vase sangvine de dimensiuni mici. Ei au remarcat si prezenta unor pete rosiatice care ar putea fi acid nucleic celular. Tesuturile au fost comparate cu cele de strut, deoarece in ultimul timp mai multe date indicau ca pasarile descind din dinozauri, care au disparut in urma cu 65 de milioane de ani.

Descoperirea de tesuturi moi este extrem de importanta, pentru ca din acestea s-ar putea extrage ADN-ul si poate s-ar clona dinozauri, intr-un viitor indepartat. Pana atunci insa, pe langa reconstituirea pe calculator, s-a incercat si realizarea unor modele in marime naturala. Ultimul model de acest fel a fost expus la Muzeul de Istorie Naturala din Londra. Reconstituirea controlata de computer a unui Tyrannosaurus Rex a fost atat de realista, incat le-a dat fiori vizitatorilor mai sensibili. Modelul, cu o lungime de opt metri, este dotat cu senzori pentru a detecta "prada" si e capabil sa isi miste coada si capul.

Spielberg, creator de dinozauri

Celebrul Steven Spielberg a fost si el fascinat de dinozauri. Cand l-a auzit pe Michael Crichton, autorul cartii "Jurassic Park", ca va scrie despre clonarea dinozaurilor, regizorul s-a gandit pe loc ca e obligatoriu sa faca un film cu acest subiect. si au iesit trei filme, nu unul, iar al patrulea este in curs de realizare. in 1993, cand a fost lansata prima parte a productiei "Jurassic Park", o lume intreaga a fost uluita de minunile animatiei pe computer.

Filmul este povestea unei descoperiri stiintifice de exceptie, si anume capacitatea de a clona dinozauri folosind ADN fosilizat. Un miliardar se foloseste de aceasta descoperire ca sa deschida un parc tematic pe o insula de langa Costa Rica. Filmul a avut incasari record de 913 milioane de dolari, suma care nu a fost depasita decat dupa ani buni de "Titanicul" lui James Cameron.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.