Doi barbati, tata si fiul, au trait recent aventura vietii lor: cei doi cautatori de comori amatori au reusit, avand doar un banal detector de metale, sa descopere o colectie mai mult decat impresionanta de artefacte vikinge, care valoreaza aproape doua milioane de euro.

Comoara va fi expusa la British Museum. Expertii sunt de parere ca artefactele, inclusiv sute de monede de argint, ornamente si vase de argint si aur reprezinta cel mai valoros tezaur descoperit vreodata in Marea Britanie in ultimii 150 de ani.

Ieri, colectia urma sa fie declarata oficiala "comoara", ceea ce reprezinta un pas inainte in procesul de achizitionare a acesteia de catre muzeul care a expus-o deja publicului.

Piesele au fost practic descoperite in luna ianuarie, pe terenul unei ferme din North Yorkshire, de catre tatal si fiul, David si Andrew Whelan. Imediat dupa descoperire, cei doi au alertat autoritatile si expertii de la British Museum, care au sosit la fata locului si au inceput imediat sapaturile.

Existenta tezaurului a fost tinuta secreta pana acum, cand autoritatile au decis ca este momentul sa-i definitiveze statutul oficial.

Astfel, judecatorul de instructie din North Yorkshire trebuia sa anunte ieri ce se va intampla cu tezaurul, si dupa toate probabilitatile, Whelan, de 60 de ani si fiul sau, de 35 de ani, vor primi jumatate din valoarea de vanzare a comorii, iar cealalta jumatate o va primi proprietarul terenului unde s-a facut descoperirea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.