O statuie faraonica rara din lemn, veche de 4000 de ani, a fost scoasa la lumina zilei de o echipa de arheologi australieni, a anuntat Consiliul Superior pentru Antichitati Egiptene (CSAE), citat de AFP.
Este vorba de o statuie dubla din lemn a lui Ka-Hai, scribul registrelor sacre, si a sotiei sale, a declarat presedintele CSAE, Zahi Hawwas. Statuia, care face parte dintr-un lot de cinci piese, a fost descoperita intr-un mormant de lut ars, care dateaza din perioada situata spre sfarsitul Dinastiei a V-a (2508 - 2350 i.C.) si inceputul Dinastiei a VI-a (2350 - 2200), a precizat Hawwas. Mormantul este situat la nord de piramida lui Teti, in necropola din Sakkara, la sud-vest de Cairo.
"Este considerata a fi o descoperire rara, pentru ca este prima data cand descoperim o statuie dubla din lemn", a declarat directorul departamentului de antichitati faraonice Sabri Abdel Aziz. Acesta a adaugat ca raritatea vine din faptul ca statuia este sculptata in lemn intr-o perioada in care aceste obiecte erau realizate din piatra.

In mormant au mai fost descoperite o poarta falsa pe care sunt gravate numele scribului si al sotiei sale, doua altare pentru ofrande si alte patru statui din lemn ale celor doi, in buna stare de conservare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.