Pe micuta insula Niolam, din Pacific (Papua Noua Guinee), exista cel mai valoros vulcan din lume. Ce are el cu totul neobisnuit fata de altii? Faptul ca adaposteste in craterul sau o adevarata comoara: 1300 de tone de aur! Specialistii considera absolut ciudat acest fenomen, data fiind uriasa cantitate de metal pretios, in conditiile in care ,in intreaga lume s-au exploatat pana acum 193.000 de tone.

Aparut in urma cu 400.000 de ani, vulcanul a aruncat pana acum in aer magma si cenusa, dar si apa. Or, exact apa a fost cea care, potrivit specialistilor, a adus la suprafata aurul. Lichidul s-a evaporat apoi, iar metalul s-a solidificat. Cei care au studiat fenomenul spun ca, in crater, comoara creste de la un an la altul cu cate 24 de kilograme.

Cercetatorul Kevin Brown, din Noua Zeelanda, crede ca si alti vulcani ar putea functiona ca niste "lifturi" pentru zacamintele de aur. Iar Christoph Heinrich, de la Institutul Elvetian pentru Tehnologie, a descoperit chiar cantitati de sute de ori mai mari decat arunca vulcanul, inflitrate in panza freatica. Or, asta arata ca se apropie o noua eurptie, peste cateva saptamani, zile sau chiar ore, dupa cum spune Greg Hall, geolog la firma canadiana de exploatare a aurului Placer Dome.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.