Lumea comunicatiilor mobile e pe cale sa sufere o revolutie bazata pe inventia a doi cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology. Cei doi au creat un telefon mobil care poate prezice ce va face proprietarul sau inainte ca acesta sa faca gestul respectiv, sa judece cat de solide sunt relatiile cu prietenii si chiar daca respectivul are un admirator secret, scrie revista New Scientist. Minunea tehnologica se afla deocamdata in teste in SUA si numai cativa privilegiati se pot bucura de tot ceea ce poate face. Telefonul "invata" obiceiurile posesorului si chiar ii poate da sfaturi, afirma inventatorii sai. Printre cele mai neasteptate utilizari care i se pot gasi este aceea ca permite specialistilor sa poata localiza focarul unei boli si pot studia, prin intermediul aparatului, chiar modul in care s-au format societatile umane. Telefonul "invata" obiceiurile posesorului sau "interceptand" fiecare convorbire, mesaj si "memoreaza" orele la care suna alarma in fiecare dimineata si chiar analizeaza fotografiile facute cu camera incorporata. Aparatul ofera sfaturi posesorului chiar inainte ca acesta sa se fi gandit sa faca un anume gest. Telefonul ar putea "invata", spre exemplu, ca daca iti suni cel putin trei prieteni in jurul orei 17.00, e foarte posibil sa pleci de la serviciu cu o jumatate de ora mai devreme si te vei intalni cu ei intr-un anume bar. Apoi, daca e programat, ii poate reaminti posesorului sa nu bea prea mult pentru ca a doua zi are programata o intalnire importanta.

Telefonul are insa o capacitate de calcul limitata: aparatul se foloseste de un server caruia ii trimite informatiile pe care trebuie sa le analizeze. Pe acest server, un software specializat identifica schemele de comportament ale utilizatorului si apoi le trimite inapoi terminalului mobil. "Nimeni pana la noi nu a putut sa surprinda aceste informatii pentru ca telefoanele si software-ul pe care il folosesc nu au fost accesibile tuturor", a declarat pentru revista New Scientist Nathan Eagle, unul din inventatori.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.