Un copil de 11 ani a stupefiat comunitatea stiintifica din Rusia cu inventiile sale revolutionare, printre care se numara si televizorul 3-D, precum si frigiderul care nu are nevoie de electricitate, relateaza o agentie de presa din Rusia.

Ernesto Yevgueni Sanchez Shaida, a carui mama este de nationalitate rusa iar tatal este cubanez locuieste in Siberia, in regiunea Altai. El a fost considerat in orasul sau ca fiind o revelatie stiintifica si a castigat fara drept de apel un concurs pentru tinerii inventatori.

Oamenii de stiinta de la o conferinta organizata de Universitatea Tehnica din Barnaul au fost uluiti cand copilul le-a prezentat aproape 12 inventii in domeniul industrial, dintre care unele sunt fara precedent.

Atat cercetatorii rusi cat si cei din Franta si Finlanda au stabilit ca "piesele de rezistenta" ale micutului geniu sunt televizorul cu imagini tridimensionale si sistemul de refrigerare care functioneaza fara electricitate.

Toate retelele de televiziune ruse au transmis imagini de la consiliul cercetatorilor, consiliu in cadrul caruia micul geniu a demonstrat aspectele cheie ale inventiilor sale. Toate acestea sunt inovatii care se bazeaza pe nevoile oamenilor.

Ernesto Yevgueni Sanchez Shaida a proiectat o instalatie de refrigerare care functioneaza fara compresor adica nu necesita curent - ceea ce reprezinta un obiect mai mult decat necesar intr-o regiune unde restrictiile de electricitate afecteaza mai multe zone din Rusia. De fapt, acest lucru afecteaza si ferma tatalui sau. "M-am dedicat proiectarii acestui dispozitiv pentru ca frigiderul nostru de acasa s-a stricat. L-am rugat pe tatal meu sa-mi explice cum functioneaza sistemul, dupa care am gasit alte materiale la biblioteca si am cautat pana cand am gasit o solutie pentru aceasta problema" a povestit copilul pentru televiziunea NTV.

In ceea ce priveste televiziunea, Ernesto a declarat ca televizorul sau de acasa este diferit de celelalte din cauza inovatiilor sale in ceea ce priveste imagistica 3-D.

Conform unei agentii de presa ruse, care-l citeaza pe Vladimir Yevstigneyev, decanul Universitatii Tehnice din Barnaul in prezent se incearca patentarea celor doua inventii unice.

Aceasta initiativa va fi pusa la punct de catre un comitet format din expertii de la mai multe universitati, printre care si cele de Fizica si Tehnologie. De asemenea, acest comitet ii va indeplini lui Ernesto un vis: ii va oferi cadou un computer care va avea si conexiune la Internet.

Intervievat de toate televiziunile si agentiile de presa din intreaga Rusie, copilul a declarat ca odata ce-si va termina studiile el vrea sa se dedice cercetarii si doreste de asemenea sa-si indeplineasca trei vise: sa aiba un computer, sa-si patenteze inventiile si sa se duca in Cuba, tara de bastina a tatalui sau.

Ernesto este fiul Tatianei Shaida si a lui Ernesto Enrique Sanchez - care este inginer naval si care s-a mutat acum unsprezece ani in Siberia, cand s-a nascut si Ernesto. Patru ani mai tarziu s-a nascut si sora sa, Margarita Dania.

Ernesto Yevgueni este un geniu si este recunsocut de toata lumea in scoala sa din Rubtsovsk, din sudul Siberiei. Anul viitor el va termina scoala generala, desi este atat de tanar, comenteaza o alta agentie de presa rusa.

In prezent, cazul sau este examinat de catre cercetatorii si profesorii de la Centrul de Asistenta a Copiilor Supradotati din Barnaul, dupa ce s-a verificat ca micutul este un inventator perfect a celor mai complicate mecanisme.

El si-a demonstrat insusirile de copil genial inca de la varsta de doi ani, cand citea la perfectie si cand a dovedit un interes deosebit pentru cartile de fizica si matematica, precum si pentru povestirile siberianului Vasili Shutshin.

Cand profesorii sai si-au dat seama de capacitatile sale, ei au decis ca poate "sari" peste trei ani de scoala, astfel incat micul geniu studiaza acum de pe manualele ultimilor ani de gimnaziu.

"Este un geniu, are talent la orice. Nu este numai un inventator, el compune si muzica, picteaza si scrie poezii si proza" a declarat fascinata Nina Ilichova, care este decanul Universitatii de Stat din Altai, pentru un post de televiziune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.