Un studiu al cercetatorilor norvegieni arata ca efectele schimbarii climatice pot fi reduse la minimum, nefiind nici pe departe atat de grave pe cat s-a crezut initial.

Unul dintre aceste rezultate sugereaza ca incalzirea apei din oceane pare sa se fi stabilizat, in ciuda faptului ca emisiile de dioxid de carbon sunt inca in crestere, relateaza adevarul.ro.

Profesorul Terje Berntsen, de la Universitatea din Oslo, sustine ca echipa sa a folosit o metoda care le-a permis cercetatorilor sa priveasca intregul pamant ca pe un laborator imens in care umanitatea efectua diverse experimente prin emisiile de gaze de sera, defrisarea padurilor si alte activitati.

Ei au introdus toti factorii care contribuie la incalzirea globala inca din 1750 in cadrul tiparului lor. Au folosit un singur tipar care a repetat calculul de milioane de ori pentru o analiza statistica. Odata ce au aplicat tiparul si statisticile pentru a analiza temperatura aerului si a apei din oceane, au descoperit temperatura va creste doar atunci cand vom ajunge la o concentratie dubla de dioxid de carbon in atmosfera. In plus valoarea respectiva se va mentine timp indelungat, deoarece oceanele intarzie efectul cu pana la cateva decenii.

De asemenea, cercetatorii considera ca e putin probabil sa ne confruntam cu schimbari climatice importante in viitorul apropiat. Autorii considera ca daca statele vor lua masuri pentru a reduce emisiile gazelor de sera, impactul incalzirii globale in urmatorii ani va fi mult mai putin inspaimantator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.