Cercetatorii americani au anuntat luni ca au descoperit bacterii care traiesc fara lumina si fara oxigen intr-un lac sarat din Antarctica, un mediu extrem de sever, care ar putea exista si in alte zone din Sistemul Solar unde s-ar putea gasi astfel de forme de viata, informeaza AFP.

Acest lac, denumit Vida, prezinta concentratii foarte mari de amoniac, azot, hidrogen, sulf, nitrat de azot si oxid de azot. Microorganismele descoperite acolo traiesc la o adancime de 20 de metri sub gheata, intr-o apa a carei salinitate depaseste 20% si a carei temperatura atinge -13 grade Celsius.

"Descoperirea acestui ecosistem ne ofera indicii despre alte medii inghetate si izolate de pe Terra, dar care pot fi si un model potential pentru formele de viata de pe alte planete acoperite de gheata care ar putea adaposti depozite saline si oceane, cum este Europa, unul dintre satelitii planetei Jupiter", a explicat Nathaniel Ostrom, zoolog la Universitatea Michigan din Statele Unite, coautor al acestui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Potrivit MEDIAFAX, concentratiile ridicate de hidrogen si oxid de azot sub forma de gaz furnizeaza probabil sursa de energie chimica care permite existenta acestui sistem microbian izolat, afirma acelasi cercetator. Aceste gaze se formeaza din reactiile chimice ale apei puternic sarate cu rocile din apropiere, bogate in fier.

"Nu cunosteam pana acum aproape nimic despre acest proces geochimic si despre viata microbiana din aceste medii inghetate, mai ales la temperaturi sub zero grade", a spus Alison Murray de la Institutul de studiere a deserturilor, afiliat Universitatii Nevada din Statele Unite, principalul autor al studiului.

In ciuda temperaturilor foarte scazute, a absentei luminii si a salinitatii ridicate, acest mediu adaposteste o fauna abundenta de bacterii foarte diverse, capabile sa supravietuiasca fara energia Soarelui.

Studiile precedente realizate in lacul Vida, aflat in Valea McMurdo din estul Antarcticii, indica faptul ca aceste ecosisteme microbiene au fost izolate de toate influentele externe timp de aproape 3.000 de ani.

Prin contrast, alte ecosisteme extreme exista tot fara lumina, in apropiere de izvoarele termale calde, pe fundul oceanelor.

Citeste si:
Pe 20 martie are loc echinocțiul de primăvară. Cerurile se deschid...
Pe 20 martie are loc...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.