Femeile care au avut gripa in timp ce erau insarcinate prezinta un risc de doua ori mai mare de a avea un copil autist, afirma autorii unui studiu realizat de cercetatorii danezi, publicat luni in Statele Unite.

Studiul, bazat pe raspunsurile la intrebarile puse unor mame, prin telefon, a vizat aproape 97.000 de copii danezi in varsta de 8-14 ani, nascuti intre 1997 si 2003, dintre care doar 1 % (976) a fost diagnosticati cu autism.

Dar atunci cand autorii acestui studiu le-au intrebat pe mame daca au avut infectii in timpul sarcinii, s-a constatat ca incidenta autismului era de doua ori mai mare la copiii nascuti din mame care au avut gripa in timpul sarcinii. Studiul cercetatorilo danezi a fost publicat in revista Pediatrics, potrivit MEDIAFAX.

Riscul s-a triplat daca acele mame au avut perioade prelungite de febra - o saptamana sau mai mult - inainte de cea de-a 32-a saptamana de sarcina.

De asemenea, administrarea de antibiotice in timpul sarcinii a fost si ea asociata cu o probabilitate usor mai mare de a avea un copil suferind de autism. Totusi, autorii studiului insista asupra faptului ca "nu se stie deocamdata daca un tratament antibiotic se afla la originea legaturii observate au autismul".

"Aceasta relatie intre antibiotice si autism reprezinta ceva nou care trebuie inca sa fie confirmat", au adaugat ei.

Tinand cont de legatura observata intre autism si gripa din timpul sarcinii, autorii studiului recomanda femeilor insarcinate sa se vaccineze contra gripei, ca masura de precautie.

Savantii danezi au efectuat aceasta cercetare bazandu-se pe rezultatele unui studiu realizat pe soareci, care i-a facut sa afirme ca activarea sistemului imunitar matern in timpul sarcinii poate provoca deficiente in dezvolarea neuronala a fetusului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.