Un fragment ceramic inscriptionat cu simboluri necunoscute, ce ar putea dovedi existenta scrisului in neoliticul timpuriu, a fost descoperit de arheologi pe santierul autostrazii Sibiu-Orastie, la nord de Miercurea Sibiulu

Sabin Luca, directorul Muzeului National Brukenthal din Sibiu, institutie care a coordonat lucrarile de cercetare arheologica pe traseul autostrazii Sibiu - Orastie - lotul 3, a prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, un fragment ceramic descoperit intr-un complex de locuinte datate de dinainte de anul 6.000 i. Hr., transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fragmentul ar putea dovedi ca in perioada respectiva existau sisteme de scriere si, potrivit lui Sabin Luca, este "singurul fragment cunoscut, din acest moment cronologic, cu astfel de simboluri".

"Eu sunt zguduit. Am organizat nu stiu cate simpozioane, am publicat nu stiu cate volume internationale cu semne, simboluri, cautand sa destructurez ideea dupa care in perioada asta existau sisteme de scriere. Eu tot timpul am zis ca exista sisteme de comunicare care nu inseamna scriere, ci simboluri. Nu stiu ce sa zic in cazul acesta, e ceva ordonat, cu simboluri variabile, dar va dati seama ca nu e ornament. E clar ca e un sistem de punere a ceva intr-o ordine, cu tipuri diverse si va ramane un prilej de dispute. Cand va aparea in lumea internationala va starni o furtuna", a afirmat directorul Muzeului National Brukenthal.

Descoperie epocala: Cea mai veche asezare neolitica din Romania

Complexul de locuinte a fost descoperit in situl arheologic denumit "Miercurea Sibiului 2", localizat la nord de orasul Miercurea Sibiului, pe Valea Garbovei, si atesta primul val de neolitizare din Romania.

"Am avut sansa sa descoperim inca un sit din primul val de neolitizare din Romania. (...) Acesta se datoreaza unor comunitati care au venit in vremea aceea undeva dinspre Macedonia, cele mai apropiate analogii pentru materialele descoperite se afla in Macedonia sarba si cea greceasca, deci nordul Greciei. E ciudat, dar asta este istoria. Din punct de vedere stiintific este o descoperire deosebita", a declarat Sabin Luca.

Arheologii sibieni au explorat trei locuinte, alaturi de cuptoare si mii de fragmente de ceramica, dar ar mai putea fi, dupa calculele lor, alte trei - patru locuinte din aceasta perioada ramase neexplorate, in apropiere.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

"Aceste descoperiri ne arata ca aceste comunitati au venit navalnic cu noua tehnologie a neoliticului cunoscuta: agricultura, cresterea animalelor, arhitectura de alt tip, alte relatii sociale, fata de vanatorii ce stateau pe aici, si au stapanit locul, mai intai in aceasta zona - Oltenia, o parte din Banat si jumatatea de vest a Transilvaniei", a explicat Sabin Luca.
Sapaturile au fost realizate la o adancime de aproximativ cinci metri, in perioada martie - iunie a.c.

"Oricat ne-am fi caznit nu am fi reusit sa descoperim situl prin mijloace academice fiindca au fost 4 - 5 metri adancime, la un moment dat a cazut drumul tehnologic din cauza adancimii mari a sapaturilor. Cu niciun mijloc de detectie actual nu se putea descoperi acest sit. Nimeni nu sapa cu harletul la patru metri sperand ca va descoperi ceva", a mai spus directorul muzeului din Sibiu.

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.