Cea mai veche asezare neolitica din tara a fost descoperita de arheologi pe tronsonul IV al autostrazii Sibiu-Orastie, in zona localitatii sibiene Cristian.

Sabin Luca, directorului Muzeului National Brukenthal, institutie care a coordonat lucrarile de cercetare arheologica de pe tronsonul IV al autostrazii Sibiu-Orastie, a prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, o parte din descoperirile facute intr-unul din cele noua situri de pe traseul viitoarei autostrazi, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, in apropierea localitatii Cristian din judetul Sibiu, la patru metri de la suprafata solului - o adancime neasteptata pentru arheologi, a fost descoperita cea mai veche asezare neolitica din Romania, aceasta apartinand primului val de agricultori din istoria Europei, care au migrat din Orientul Apropiat, peste Balcani.

"Toate cele noua situri cercetate au dat materiale arheologice de exceptie. Din ele putem sa facem un muzeu, avem mii de obiecte restaurate sau in curs de restaurare, avem observatii inclusiv de arhitectura, lucram ca un muzeu european, ba as indrazni cam peste nivelul multor muzee din Europa. De ce e important acest sit (situl Cristian - n.r.)? Am descoperit in situ un lucru pe care toata lumea il considera ipotetic, cel putin pe teritoriul Romaniei, si anume prima faza, cea mai veche faza, cel mai vechi moment in care au aparut purtatorii tehnologiilor neoliticului, adica momentul in care, in urma unei schimbari climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au inceput sa colonizeze aceasta zona, peste o populatie de vanatori si pescari. (...) Acestia au venit cu tehnologiile de supravietuire din Orient, ei stiu sa isi construiasca la suprafata case si sa constituie asezari din mai multe locuinte, vin cu o tehnologie de ingropare, au un anumit rit si ritual din Orient, isi ingroapa intentionat mortii, constituie primele necropole, cimitire", a explicat Sabin Luca.

El a adaugat ca, pentru "fundarea rituala" a acestei asezari, a fost realizat un sanctuar format din gropi in care au fost depozitate vase ceramice, in total fiind aproximativ 60 de piese. Acestea se alatura celor 18.000 de fragmente ceramice descoperite in locuinte, care urmeaza sa fie restaurate.

Printre obiectele gasite, cele mai importante sunt o masca, "cea mai veche din Europa cel putin", catalogata de el ca "o descoperire epocala", si cel mai vechi vas cu doua guri cunoscut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.