Internetul a implinit pe 29 octombrie 43 de ani. Cu aceasta ocazie, sa meditam asupra efectelor revolutiei informatice asupra creierului uman.ocazie, sa meditam asupra efectelor revolutiei informatice asupra creierului uman.

Au trecut 43 de ani de la primul schimb de mesaje intre doua calculatoare.

Nu ai cum sa impedici avansul tehnologic, la fel cum nu ai cum sa impiedici evolutia. Dar poti sa depui eforturi sa le intelegi mai bine.
Iata cinci modalitati directe in care Internetul influenteaza functionarea mintii umane.

1. Internetul a devenit hard drive-ul nostru extern

Mintile noastre au ajuns sa depinda de depozitul de informatii online, omniprezent si omniaccesabil. Sigur cunoasteti cazuri de amici care se supara pentru ca Facebook a trebuit sa le spuna apropiatilor cand e ziua lor de nastere. Poate chiar s-au simtit ofensati ca altfel nu s-ar fi stiut despre impotanta datei respective.

Dar creierele noastre nu doresc sa lucreze in plus sa retina informatie, mai ales daca acele detalii sunt depozitate undeva, oricand la indemana.

Copiii nostri vor fi cu totul dependenti de aceasta resursa extena, astfel incat procedeele lor de invatare vor fi total independente de memorare, scrie onlinecollege.org.

2. Nu ne mai putem concentra asupra unui singur lucru

S-a intamplat sa-ti updatezi Facebook-ul in timp ce asculti muzica sau scrii un sms? Atunci cunosti fenomentul de atentie partiala continua. Unii zic ca acest fenomen reprezinta distragere de atentie, in vreme ce altii argumetneaza ca este o adaptare normala a creierului la mediul Internetului.

3. Ne pricepem mai bine sa cautam informatia

Chiar daca nu o tinem minte pe toata, ne pricepem din ce in ce mai bine sa cautam informatii. Se pare ca puterea cognitiva folosita in secolele trecute pentru retinere de date brute, este folosita acum pentru retinerea modalitatilor de a gasi acele date brute. Acesta nu este un lucru neaparat rau, atata vreme cat tehnologia nu ne dezamageste.

4. Cititul este inlocuit de "power browsing"

Cautarea si sortarea informatiilor este legata de ideea de "power browsing". Nu ne mai permitem sa citim publicatii intregi cu toate titlurile si coloanele si nu mai citim de la stanga la dreapta. In schimb, ochii s-au adaptat in a scana o pagina dintr-o privire si citim doar titlurile, bulletpoint-uri, ne uitam la imagini si la orice alta forma de informatie care ne iese in ochi.

Citeste si:
Horoscop aprilie 2024: lumina ne călăuzește pașii către cele mai...
Horoscop aprilie 2024: lumina...

Este din ce in ce mai greu din acest motiv sa ne pierdem intr-o lectura, in online sau in offline.

5. Devenim dependenti de tehnologie

Dependenta de internet a devenit o boala psihica recunoscuta. Multi utilizatori de internet au nevoie de stimulare continua, furnizata de tot felul de gadgeturi. Vinovatul este dopamina care este livrata ca raspuns la stimulare. Fara dopamina, te simti plictisit. Dupa ce te-ai delogat, creierul cotninua sa simta nevoia de stimulare, ceea ce poate sa-ti ingreuneze puterea de concentrare in viata de zi cu zi.

Creierul este obisnuit cand navighezi pe Internet sa fie "atacat" de explozii scurte de informatii, ceea ce sitmuleaza activitatea neruologica. Cand acest "flux haotic" dispare, pentru ca viata de zi cu zi se desfasoara tot analogic, intervine plicitiseala si lipsa de concentrare.

Citeste si:
Modificări importante la Legea privind regimul deșeurilor. Daniela...
Modificări importante la...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.