Roverul Curiosity a "gustat" pentru prima data praful de pe Marte, joi, testand cu aceasta ocazie dispozitivele cu care este echipat.

Potrivit AFP, Curiosity a aspirat primele esantioane de praf martian, joi, si a descoperit cu aceasta ocazie cateva obiecte in culori vii, despre care savantii de la NASA au crezut pentru o vreme ca ar fi putut fi confectionate de catre om, a anuntat agentia spatiala americana.

Instrumentele de analiza plasate in interiorul robotuluzi examineaza in prezent aceste esantioane de sol martian.

"Am inceput sa vedem puncte stralucitoare in locul in care robotul a aspirat praf", a declarat unul dintre cercetatorii din Pasadena (California).

Unii dintre savanti au sugerat faptul ca aceste obiecte ar fi putut fi confectionate de catre om, dar, dupa discutii indelungate intre oamenii de stiinta si inginerii implicati in misiunea spatiala, s-a ajuns la "un consens puternic", potrivit caruia acele obiecte provin de pe planeta rosie, potrivit MEDIAFAX.

"Nu putem sa excludem complet ipoteza potrivit careia aceste obiecte au fost confectionate de om, dar noi credem ca aceasta teorie nu se aplica in acest caz", a adaugat acelasi cercetator.

Pentru oamenii de stiinta, capacitatea de a utiliza instrumentele de analiza chimica si mineralogica (denumite CheMin) de la bordul lui Curiosity reprezinta un pas important.

"Vom ajunge la un prag semnificativ al misiunii, folosind CheMin pe primul nostru esantion recoltat", a subliniat John Grotzinger, coordonatorul acestei misiuni.

"Acest instrument ne ofera o metoda mai eficienta de identificare a mineralelor. E important sa poti sa identifici intr-o maniera sigura aceste minerele, pentru ca aparatele inregistreaza conditiile si mediul in care ele se formeaza", a adaugat savantul american.

Citeste si:
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta
Spectacol astronomic rar: 5...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.