Cei care consuma bere in cantitati moderate sunt expusi unui risc mai mic de a suferi din cauza depresiei, in comparatie cu cei care nu consuma alcool sau il consuma abuziv.

Peste 38.000 de persoane au participat la studiul privind comportamentele de consum si sanatatea mintala efectuat de institutul Nord-Trondelag Helath Study (Hunt Study) cu sediul in Norvegia, informeaza comunicatul Centrului de Studii despre Bere, Sananate si Nutritie din Bucuresti.

Cercetatorii, condusi de Christopher Jens Skogen de la Universitatea din Bergen in Norvegia, au constatat ca cei care nu consuma deloc bere sau consuma in cantitati foarte mari au fost predispusi sa raporteze simptome de depresie, in comparatie cu cei ce consuma bere in cantitati moderate, scrie MEDIAFAX.

"Depresia este o boala reala, este o tulburare a starii afective, care duce la instalarea unei stari de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada mai lunga de timp, iar berea poate fi un aliat in combaterea aparitiei acesteia. Ceea ce nu trebuie uitat insa este ca efectul benefic al berii, si in acest caz, se face simtit exclusiv in cazul in care este consumata in cantitati moderate", spune Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

O posibila explicatie pentru legatura dintre non-bautori si depresie are o conotatie de natura sociala, aceasta interdependenta putand fi pusa si pe seama faptului ca abstinentii au mai putini prieteni apropiati decat consumatorii de alcool in general si bere in particular. Ei pot considera ca este mai greu sa dezvolte prietenii puternice, neavand avantajul berii ca liant social.

Cercetatorii sugereaza, de asemenea, ca in cazul celor care nu consuma alcool pot fi identificate anumite trasaturi de personalitate care conduc atat la abstinenta, cat si la depresie.

Desigur, abuzul de alcool este asociat cu depresia si alte rezultate nedorite si atat cercetatorii straini, cat si membrii Centrului de Studii despre Bere, Sananate si Nutritie, recomanda un consum moderat de bere, alaturi de o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, se mai arata in comunicatul citat.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.