Un monument funerar roman, vechi de aproape 2.000 de ani, care cantareste aproximativ doua tone, a fost recuperat, miercuri, din albia raului Mures, in localitatea hunedoreana Mintia, de catre reprezentantii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, care il vor restaura si apoi il vor expune. 

Arheologul Marius Barbu de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva a declarat ca, din cauza secetei, albia raului Mures a scazut in ultima perioada, iar pescarii care se aflau pe mal au observat in apa un bloc de piatra slefuit si au anuntat arheologii, transmite MEDIAFAX.

Miercuri, reprezentantii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, ajutati de angajatii unei firme de tractari, au reusit sa aduca pe mal blocul din piatra greu de aproximativ doua tone, dar si alte doua piese din gresie.

Monumentul funerar a fost adus la mal in localitatea hunedoreana Mintia.

"Avem un monument funerar din piatra, vechi de aproape 2.000 de ani, trei dintre fete sunt prelucrate, iar una, cel mai probabil cea care statea sprijinita de un zid, este neprelucrata. Cele trei fete sunt frumos ornamentate, au cate un chenar si noi speram ca, dupa restaurare, sa gasim litere sau chiar o inscriptie. De asemenea, am mai scos din albia raului Mures doua piese din gresie, un picior de vas si un capat de altar sau de idicula. Banuiam ca aceste veri secetoase o sa scoata la lumina in Mures mai multe piese din perioada romana, deoarece in zona avem Castrul de la Micia, iar cursul antic al raului trecea la o distanta de aproximativ doua sute de metri de zona aceasta. Dupa schimbarea cursului, apa a ajuns peste marginea castrului, asa ca este posibil sa mai descoperim si alte piese valoroase", a spus Marius Barbu.

Potrivit directorului Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Liliana Tolas, recuperarea artefactului din albia Muresului este o premiera.

"Pentru prima data reusim sa recuperam, cu ajutorul specialistilor si in urma avizelor obtinute, un monument funerar din albia riului Mures. Piesa va fi restaurata si va face parte din expozitia inaugurala a lapidariului de la Deva, care va avea loc in luna noiembrie", a spus Liliana Tolas.

In colectiile muzeului din Deva se afla, in prezent, 560 de piese din marmura, gresie sau piatra, multe dintre ele avand inscriptii din perioada romana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.