Japonezii vor sa construiasca ascensorul care te poate trimite pe orbita Pamantului.

Una dintre cele mai serioase companii japoneze, Obayashi, aflata pe punctul de a finaliza constructia Tokyo Sky Tree – cel mai inalt edificiu din Japonia (634 de metri) – are un plan si mai maret, dupa terminarea acestui proiect.

Inspirati de "ascensorul de sticla” folosit de personajul Charlie in romanul „Charlie and the Great Glass Elevator” al britanicului Roland Dahl, compania vrea sa construiasca pana in 2050 un ascensor care sa urce in spatiu. Cabina ar putea rula pe un cablu de nanotuburi din carbon – un material mai rezistent ca otelul de 20 de ori - si s-ar deplasa gratie unei tije uriase de 96.000 km (un sfert din distanta dintre Terra si Luna), scrie mediafax.

Ascensorul ar putea urca cu o viteza e 200 km/h, lucru care i-ar permite sa ajunga, dupa o calatorie de o saptamana, la o statie orbitala situata la 36.000 km altitudine. Compania isi propune sa trimita aproximativ 30 de pasageri pe orbita in jurul Terrei.

Raman doua probleme: gasirea unui investitor pentru un proiect de o asemenea amploare si locul unde ar putea fi construit liftul spatial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.