Din ruda saraca a cercetarii stiintifice europene, Romania a devenit un jucator in experimente spatiale de miliarde de euro.

Sub tutela lui Dumitru Hasega si a Agentiei Spatiale Europene (ESA), saptamana aceasta va avea loc cel mai important eveniment spatial de la Prunariu incoace: lansarea primului satelit romanesc, Goliat. Ideea a luat nastere pe bancile Facultatii de Fizica si a devenit primul experiment spatial finantat aproape integral din bani romanesti. Finantarea publica a fost de 1,5 milioane de lei, iar cofinantarea privata, aproximativ 0,3 milioane de lei, scrie capital.ro

Chiar daca in acest domeniu sponsorii sunt greu de atras, tanara echipa de cercetatori ai Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) s-a bazat pana acum doar pe fonduri private si are ambitia sa lanseze, in 2013, primul avion supersonic romanesc, care va transporta in spatiu prima racheta romaneasca. In fata atator evenimente importante, anul 2012 ii gaseste optimisti pe cercetatorii romani, chiar daca lucreaza in tara europeana care primeste cei mai putini bani pentru proiecte spatiale (0,3 euro per capita, fata de media europeana de 22 euro).

9 februarie 2012: Lansarea pe orbita a lui Goliat, primul satelit romanesc, proiect finantat exclusiv din bani romanesti

2013:
Zborul primului avion supersonic romanesc, capabil sa lanseze o racheta spre Luna, proiect al ARCA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.