Mai multe texte antice dezvaluie amanunte interesante despre viata din Orientul Mijlociu, din vremurile biblice, inclusiv construirea turnului unde se vorbeau toate limbile pamantului.

Tablitele de piatra au fost inscriptionate cu ajutorul unui alfabet cu 107 cuneiforme, si fac parte din colectia personala a omului de afaceri norvegian Martin Schøyen.

Oamenilor de stiinta li s-au dat scrieri din aceasta colectie pentru a fi traduse. In tablite au fost inalnite detalii despre razboi, tehnica de construire a ziguratelor (structuri in forma de piramida) si obiceiuri ale localnicilor precum consumul de bere in tavernele locale.

Potrivit LiveScience, in text se face referire si la regele Nabucodonosor la II-lea, stapanitorul Babilonului, care, acum 2.500 de ani, a construit un zigurat urias in Mesopotamia antica, inchinat zeului Marduk. Pe tablita apare si un desen al ziguratului si al regelui.

Oamenii de stiinta cred ca acest zigurat a inspirat scrierea pasajului biblic in care apare Turnul Babel. In texte se spune cum regele Nabucodonosor al II-lea a chemat oameni din toata lumea pentru a construi doua turnuri: unul mare pentru zeul Marduk si unul mai mic in orasul Borsippa.

„Am adunat oameni din tarile de pretutindeni, am facut apel la toti regii care au fost facuti stapani peste popoarele lumii ocrotite de Marduk. Intai am construit structura turnului cu bitum si caramida, iar cand l-am terminat, era stralucitor ca Soarele de pe cer”, spune textul. Tablitele au fost traduse de profesorul Andrew George, de la Universitatea din Londra, Marea Britanie.

Din tablite avem si un nou portret al regelui Nabucodonosor al II-lea: un barbat cu barba, cu o coroana conica, cu roba, sandale si sceptru.

O alta inscriptie se refera la regele asirian Tiglath-Pileser I, si dateaza de acum 3.000 de ani. In text, regele se lauda cu stapanirea cu forta a mai multor regiuni ale Mesopotamiei si a reconstructiei palatului din orasul Pakute. Tot aici se scrie si despre cucerirea orasului Babilon, dupa ce Tiglath-Pileser l-a invis pe regele Marduk-Nadin-Ahhe.

Citeste si:
Cele mai INFLUENTE orase din istorie care au modelat lumea in care...
Cele mai INFLUENTE orase din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.