Vulcanul Katla, aflat la sute de metri sub unul din cei mai mari ghetari din Islanda, si-a intensificat activitatea, iar eruptia sa iminenta ar putea provoca o catastrofa de proportii nemaiintalnite.

Daca ar erupe, lava ar topi intinderi vaste din suprafata inghetata, ceea ce ar duce la inundatii majore si ar cauza desprinderea unor ghetari care ar ajunge in largul oceanului Atlantic, scrie BBC.

„S-a inregistrat activitate seismica din subteran. Si acest lucru ne face sa credem ca eruptia vulcanului este iminenta”,
a declarat Ford Cochran, un expert al National Geografic, specialist in studiul Islandei.

Ultima eruptie a vulcanului Katla a avut loc in 1918, si el erupe de obicei la intervale de 40-80 de ani. Acest fapt este ingrijorator pentru experti, cu atat mai mult cu cat „termenul” lui a fost depasit cu mult. Momentan ei monitorizeaza foarte atent activitatea sa vulcanica, inca din luna iulie, de cand s-a inregistrat o mica eruptie. Chiar si asa mica, aceasta eruptie a cauzat inundatii suficient de puternice care au blocat accesul la unele parti ale insulei pentru mai multe zile. Daca expertii au dreptate, scenariul in care o eruptie majora va avea loc, urmarile eruptiei vor fi catastrofale.

Captura foto: BBC

„Eruptia din 9 iulie a marcat inceputul unei noi perioade de agitatie pentru Katla, a patra astfel de perioada din ultima jumatate de secol. Este posibil ca urmatoarea eruptie sa fie foarte mare. Katla este un vulcan versatil si activ. In istoria sa cunoastem cateva eruptii foarte puternice, care au avut consecinte majore”, a explicat Pall Einarsson, profesor care a studiat evolutia vulcanilor in ultimii 40 de ani in cadrul Institutului Islandez pentru Stiintele Naturii.

In 1738 a erupt din nou, generand atat de multa cenusa si dioxid de sulf, incat una din cinci persoane de pe insula au murit. Vulcanul Katla a erupt violent in 1755, iar inundatiile cauzate de ghetarii topiti de lava fierbinte au echivalat cu volumul de apa al tuturor raurilor din lume..

„Ce s-a intamplat atunci a schimbat climatul Terrei. Eruptia a cauzat racirea planetei pentru mai bine de un, avand loc astfel asa numita iarna nucleara, timp in care s-a instalat foametea pe mai multe locuri de pe glob”, a adaugat Cochran.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

Profesoara Einarsson explica comportamentul vulcanilor ca fiind asemeni unui om pe care il cunosti: va actiona mereu la fel. Ea si-a explicat teoria amintind de ultimele doua eruptii majore din Islanda, cea a vulcanului Eyjafjallajokull in 2010 si a vulcanului Grimsvotn in 2011.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca ceea ce s-a petrecut in 2010, eruptia vulcanului Eyjafjallajokull, a fost ceva minor, insa combinatia dintre magma vulcanica, durata eruptiei si conditiile meteo au dus la haosul care a fost.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.