Tharsis Tholus, gigantul vulcani de pe Marte, a fost surprins in toata frumusetea de Agentia Spatiala Europeana.

Un vulcan vechi de 4 milioane de ani de pe Marte nu arata deloc rau. Acest colt de stanca martian ar face multi munti de pe Pamant sa para pitici, si ,desi eroziunea si-a pus amprenta asupra lui, inca se tine in picioare.

Aceasta imagine cu gigantul varf Tharsis Tholus a fost facuta publica de catre Agentia Spatiala Europeana. Fotografiile au fost capturate in 2004, din nava Mars Express, si a surprins „peisajul” pe diferite nivele, scrie New Scientist.

Vulcanul masoara 8 km de la sol, adica aproape o optime din cel mai inalt varf de pe Pamant, Everest. In comparatie cu alti vulcani de pe Marte, acesta are o inaltime medie.

Pascal Lee, cecetatorul NASA care studiaza planeta rosie, explica de ce muntii de acolo sunt mai inalti decat cei de pe Pamant: „Datorita gravitatiei care este de numai 38% din cea de pe planetei noastre, muntii sunt de trei ori mai inalti decat pe Terra”.

Insa ceea ce il face pe Tharsis Tholus sa iasa in evidenta dintre toti giganti de pe Marte este starea sa degradata. Cu mult timp in urma, acesta si-a aruncat toata lava, lasand un crater mare in mijloc (zona colorata cu verde). Lipsa suportului pentru tavan a dus la prabusirea peretilor, lasand aceste creste in urma (colorate cu maro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.