Un singur trabuc poate contine la fel de multa nicotina cat cea dintr-un pachet de tigari si poate cauza aceeasi dependenta, arata un studiu intocmit in cadrul Programului National Stop Fumat.

Trabucul cauzeaza dependenta la fel ca tigara, riscul fumatului pasiv de trabuc fiind la fel de mare. De asemenea, riscul imbolnavirii din cauza fumatului de trabuc este direct proportional cu numarul de trabucuri fumate. In plus, fumul de trabuc cauzeaza afectiuni precum cancer bucal (al buzelor, al limbii, al gingiilor si al gatului), de laringe, de esofag si de plamani, potrivit aceluiasi studiu.

  • Trabuc vs. tigara: Care este diferenta?

Trabucul difera ca marime de tigara, insa, in comparatie cu fumul de tigara, cel de trabuc nu este, de regula, inhalat. Tigaretele pot avea marimi diferite si contin, de obicei, mai putin de 1 gram de tutun fiecare. Pentru a fuma o tigara ai nevoie de cel mult 10 minute. Trabucul, in schimb, necesita un timp mai indelungat pentru a-l fuma si poate contine intre 1 si 20 de grame de tutun.

"Trabucul este cel putin la fel de daunator ca tigara: are in compozitie aceleasi substante nocive provenite din frunza de tutun, creeaza dependenta cronica iar, pentru ca fumul nu este tras in plamani, induce senzatia ca nu ar fi daunator. Mai mult, trabucul a fost mult timp asociat cu ideea de prestanta, maturitate si chiar a fi un aristocrat. Au contribuit la formarea acestei perceptii filmele, reclamele, mass media. Astfel ca a devenit un obicei atragator inclusiv pentru adolescentii aflati la varsta cautarii identitatii personale si animati de atribute precum: curiozitatea, necesitatea de a experimenta ceva nou, de a fi diferit, de a fi la moda, de a imita adultii: parinte, frate mai mare, actor indragit, personalitate publica", a declarat medicul Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat, conform MEDIAFAX.

In ceea ce-i priveste pe adolesecenti, numarul celor care fumeaza trabuc a crescut semnificativ in ultimii ani, iar unii adolescenti baieti prefera trabucul in detrimentul tigarii in multe tari.

  • In Romania, peste 20% dintre adolescentii cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani fumeaza zilnic, potrivit unui raport al Bancii Mondiale. Acelasi raport arata ca probabilitatea ca un tanar sa moara inainte de implinirea varstei de 60 de ani e de 107 la 1000.
Specialistii arata ca abordarea adolescentilor fumatori este o problema delicata care trebuie sa tina cont de specificul transformarilor ce tin de varsta, dar si de structura personalitatii fiecarui tanar.


  • Cat de usor sunt de corupt tinerii?

La tineri, decizia de a fuma decurge dintr-un complex de factori precum atitudinea, normele sociale, presiunea sociala si propriile convingeri. Mai mult, presiunea mediatica poate fi, la randul ei, determinanta.
Citeste si:
Klaus Iohannis: Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie...
Klaus Iohannis: Dependenţa...

Un studiu realizat in Germania care a urmarit pe o perioada de 5 ani rolul publicitatii asupra initierii fumatului la tineri, a constatat cresterea incidentei fumatului, cu predilectie, in randul tinerelor fete, la sfarsitul acestui interval, cu 62%. Tinerele asociau fumatul cu imaginea favorabila indusa de reclamele la anumite marci de tigarete.

Totodata, gradul de imitare a comportamentului unei personalitati este direct proportional cu gradul de apreciere a unui tanar fata de acea personalitate publica. Fumatul de trabuc se asociaza astfel cu ideea de "a fi cool" si creeaza impresia ca cine fumeaza trabuc este "diferit".

Dependenta de nicotina este o boala cronica si, ca orice boala, cere un tratament medicamentos si de ingrijire din partea medicului.

In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate, acestia putand afla informatii de pe site-ul www.stopfumat.eu sau utilizand linia telefonica gratuita 0800878673 sau la 021 3356920.

Citeste si:
Guvernul din Danemarca vrea o „generaţie fără nicotină 2010+”
Guvernul din Danemarca vrea o...

Programul apartine Ministerului Sanatatii si a fost creat in urma cu patru ani, fiind coordonat de Institutul de Pneumologie "Marius Nasta".

Citeste si : Contrabanda cu tigari, intre cifre si lupta sustinuta de stat


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.